Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenkin pitäisi oppia tunnistamaan, mikä on totta ja mikä propagandaa

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

"Joskus alkaa mättää tää sama teema, että aina käy hyvin", sanoi lapseni kaveri, kun ekaluokkalaiset katsoivat lastenohjelmaa. Häntä kyllästytti tietää, että ohjelmissa aina ensiksi tapellaan ja lopussa ongelma selviää ja kaikki ovat kavereita.

Minusta on helpottavaa, että on edes lastenohjelmat, joissa tilanteiden kulku ja rakenne eivät yllätä. Kaikki muut kivijalat tärisevät.

Ennakoimattomiin muutoksiin ja epävarmuuteen reagoivat ihmiset purkavat pettymystään reippaasti, ja netti silittää vihalle tien. Verkossa muuten hiljaisen kansan ilmaisu on jylhää ja painokasta eikä rivien välejä tarvitse tulkita, kun rumat sanat kirjoitetaan niin kuin ne ovat.

Perinteistä mediaa hämmentää, kun hyvänä ja totuudenmukaisena pitämämme journalismi on alkanut herättää monissa ihmisissä suoraa vihaa ja epäilyjä asioiden pimittämisestä.

Nyt halutaan juttuja, jotka myötäilevät vastaanottajan omaa mielipidettä ja tukevat toisinaan kapeampaakin ajatusmaailmaa. Vanhat opit eivät enää ole ajan tasalla, ja ihmettelemme kaikki osapuolet vuorollamme sananvapauden rajoja.

Jos perinteisessä mediassa tunnetaan ja otetaan vakavasti sananvapauden ja vastuun yhteenkuuluvuus, kaikki sosiaalisen median ja verkkojulkaisujen toimijat eivät siitä välitä.

Historian syväosaaja, kirjailija Sirpa Kähkönen teki konkreettisen ehdotuksen ymmärryksen lisäämiseksi loistavassa puheessaan Yle Forum -keskustelutilaisuudessa (Yle 20. 10.). Kähkönen toivoi kouluihin taas oppiaineeksi kansalaistaitoa, joka opettaisi sananvapauden ymmärtämistä laajasti. Lapsiin ja nuoriin voisi Kähkösen mielestä vielä vaikuttaa.

"Meidän pitää kasvaa ihmisinä sellaisiin mittoihin, ettei meistä saa taottua fanaatikkojen työkaluja."

Pelko siitä on nyt enemmän kuin aiheellista. Mutta pitäisikö koulujen muutenkin tiukkoihin raameihin saada mahtumaan vielä uusia aineita? Ja mitä lapsille pitäisi tarkalleen opettaa? Esimerkiksi propagandan tunnistamista?

Senkin sovittamisesta lukujärjestykseen keskusteltiin sopivasti kirjallisuusväen kokoontumisajoissa Helsingin Kirjamessuilla perjantaina. Kouluaineeksi propagandasta tuskin olisi sellaisenaan, mutta medialukutaidon päivitykselle on selvästi tarve. Propaganda kehittyy koko ajan taitavammaksi ja vaikeammin tunnistettavaksi.

Kirjailija Sofi Oksasen mielestä koulussa pitäisi kertoa, miksi on propagandaa ja mitkä sen tarkoitusperät ovat.

"Lähdekritiikkiä ja diskurssianalyysiä pitäisi opettaa jo peruskoulussa. Yliopistossa se on liian myöhäistä", hän sanoi messuilla.

Niin totta. Eivät alakoululaisetkaan pelkkiä lastenohjelmia katso vaan imevät vaikutteita ja mielipiteitä ympäriltään kuin sienet. Pitäisi oppia tunnistamaan, mikä on totta ja mikä propagandaa.

"Myös perinteisen median pitää muuttua läpinäkyvämmäksi ja kertoa tarkasti, mihin asiat perustuvat. Ja poliitikkojen pitää puhua mahdollisimman totta, ettei propagandalle anneta tilaa", arvioi HS:n ulkomaantoimittaja Jussi Niemeläinen samassa Kirjamessujen keskustelussa.

Meidän jokaisen pitäisi oppia sietämään mielipiteitä, jotka poikkeavat vahvasti omistamme. Sietäminen voi muuttua myös ymmärtämiseksi, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki täytyy hyväksyä.

Kouluissa opettajilla on joka tapauksessa edessään yhä vaativampi yleisö, joka kyseenalaistaa kuulemansa ja käyttää mediaa laajasti.

Omaa ikäluokkaani ei varsinkaan ala-asteella opetettu kyseenalaistamaan, vaan hauki oli kala ja tv:ssä yhdet uutiset. Oli vaikea oppia olemaan hallitusti eri mieltä.

Sirpa Kähkönen tunnisti tämänkin puheessaan terävästi: viisikymppiset ja myös nuoremmat ikäluokat saivat "niellä omat mielipiteensä sapen kera", joten ei ihme, että nyt ne tulevat paineella ulos.

Sananvapaus on toisaalta hyvin yksinkertainen asia. Sanomiseen on oikeus, sietämiseen on oltava valmis, ja vastuun kantaminen on velvollisuus.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat