Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt odottelevat linjauksia paikallisesta sopimisesta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajien ja työnantajien väliset neuvottelut maltillisesta palkkaratkaisusta ja yksikkötyökustannusten alentamisesta eivät ole sanottavasti edenneet. Kuten tapoihin kuuluu, SAK syyttää Elinkeinoelämän keskusliittoa jarruttelusta ja EK vastaavasti SAK:ta samasta synnistä.

Olennainen viivästyksen syy taitaa kuitenkin olla muualla: palkansaajat ja työnantajat odottelevat, että hallitus linjaa edes jotain aikeitaan paikallisen sopimisen väljentämiseksi. Asiasta jätti lokakuun puolivälissä raporttinsa hallituksen asettama selvitysmies, työ- ja elinkeinoministeriön yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala.

Hallitus ja työnantajat haluaisivat käsitellä paikallisen sopimisen erillään palkoista ja yksikkötyökustannuksista, mutta palkansaajat haluavat kaikki asiat yhtä aikaa pöydälle. SAK on halunnut nähdä, mitä muutoksia paikalliseen sopimiseen kaavaillaan, ennen kuin se päättää omasta liikkumavarastaan työvoimakustannuksissa.

SAK on tehnyt oman ehdotuksensa kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Sen houkuttimena ovat palkkojen nollakorotukset vuonna 2017, minkä jälkeen palkat alkaisivat määräytyä vientisektorin korotusten mukaan.

Tarjous tuntuu äkkipäätä anteliaalta. SAK:n esityksen toisella sivulla kuitenkin kerrotaan, mitä kaikkea SAK:n on saatava vastapainoksi: hallitus vetää pakkolait pois valmistelusta, työttömyysturvaleikkauksia pienennetään eikä paikallisella sopimisella heikennetä työehtosopimusten yleissitovuutta.

Työlainsäädännössä SAK vaatii aitoa kolmikantaista valmistelua. Monen mielestä se tarkoittaisi käytännössä, että millä hyvänsä kolmikannan osapuolella olisi oikeus torpata kulloinkin käsillä oleva hanke.

Hietalan raportti jätti monta periaatteellista asiaa hallituksen päätettäväksi. Lisäksi eteen tulee monia yksityiskohtia, jotka joka tapauksessa vaativat vielä tarkempaa selvittelyä. Järjestöille riittäisi kuitenkin tässä vaiheessa tieto siitä, mitä kaikkea hallitus aikoo sisällyttää pakettiin. Sitä ennen järjestöillä ei ole haluja aloittaa vakavia, lopputulokseen tähtääviä neuvotteluja yksikkötyökustannusten pienentämiseksi tai maltilliseksi palkkaratkaisuksi.

Hietalan raportti jätti paikallisen sopimisen laajentamiselle kaksi vaihtoehtoista reittiä: helpompi tie Hietalan mielestä olisi, jos työehtosopimusten osapuolet – kunkin alan työnantaja- ja palkansaajaliitot – sopisivat lisämahdollisuuksista paikalliseen sopimiseen kaikissa keskeisissä työehtokysymyksissä. Jos tähän ei löydy yhteistä tahtoa, vaihtoehtoinen etenemisreitti olisi paikallisen sopimisen mahdollisuuksien lisääminen lakiteitse.

Sekä Suomen Yrittäjät että EK ovat vahvasti sitä mieltä, että paikallisen sopimisen laajentamisesta pitää sopia lailla. EK:n isäntien kantana on, että jos asiasta pitää neuvotella SAK:n tai sen liittojen kanssa, koko hanke vesittyy.

Yrittäjät ovat yhtä lailla epäileviä, syntyisikö järjestöjen neuvotteluista tälläkään kertaa tulosta. Piilevänä mutta tuskin vähäisempänä syynä taitaa olla, että tes-neuvotteluilla Suomen Yrittäjät eivät edelleenkään pääsisi sopimaan siitä, mistä kaikesta paikallisesti voidaan sopia.

Palkansaajajärjestöiltä tuli perjantaina yhteinen kannanotto, jossa ne suostuvat paikallisen sopimisen lisäämiseen liittojen välisillä työehtosopimuksilla. Palkansaajat pelkäävät, että jos työehtosopimuksista poikkeaminen säädetään lailla, seurauksena on kilpailua palkanalennuksilla.

Seuraavaksi siis odotetaan, millä keinolla ja missä asioissa hallitus haluaa lisätä paikallista sopimista. Työnantaja- ja palkansaajapuolelta vakuutetaan, että asioista halutaan sopia. Toistaiseksi näkemykset ovat kuitenkin kaukana toisistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat