Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriö paimentaa liikaa kieltäessään itsenäisyysjuhlat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ulkoministeriön toimintaa pidetään sen verran kiehtovana, että se herättää ajoittain enemmän huomiota kuin ansaitsisi.

Joskus ministeriö taas itse hoitaa asiansa niin, että asioiden merkitys paisuu ja pyrkimys arvokkuuteen vaikuttaa pelkältä tärkeilyltä. Siitä on selviä merkkejä, kun nyt kiistellään päätöksestä, jolla kiellettäisiin Suomen suurlähetystöjä järjestämästä tämänvuotisia itsenäisyyspäivän vastaanottoja.

Lähetystöjen itsenäisyyspäivän vastaanotot ovat useimmiten yliarvostettuja tapahtumia, mutta niiden ehdoton kieltäminen on kummallista.

Vastaanotot kiellettiin kaksi viikkoa sitten valtiosihteeri Peter Stenlundin määräyksellä. Kielto koskee myös yritysten sponsoroimia itsenäisyysvastaanottoja.

Sponsorointikieltoa perustellaan muun muassa sillä, että "päätöksellä on haluttu viestiä erityisesti kotimaisille sidosryhmille ulkoasiainministeriön taloudellisesta tilanteesta".

Suomen Intian-suurlähettiläs Aapo Pölhö reagoi kirjelmöimällä ministeriölleen, että "en koskaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka hyvin me suomalaiset osaamme masentaa itse itsemme".

Pölhön mukaan kyseessä on käytännössä innovointikielto ja uhkaus rangaistuksista sen rikkojille.

Australian-lähettiläs Pasi Patokallio esittää muutosta nykyisiin tiukkoihin sponsorikieltoihin. Hän toivoo, että virkamiesten harkintakykyyn luotettaisiin.

Lähettiläiden reipashenkiset ja julkiset vastaukset osoittavat, että ulkoministeriössä ilmeisesti on aloite- ja innovointikykyä, jota pitäisi hyödyntää myös tässä asiassa.

Joukko Suomen vertaismaita sallii kansallisten vastaanottojen yksityisen sponsoroinnin ehdoilla, jotka eivät aseta ministeriön riippumattomuutta kyseenalaiseksi. Useimpien Suomen edustustojen tärkein tehtävä on kaupan edistäminen.

Vastaanottojen merkitys on sitten eri asia. Siinäkin on sijaa innovoinnille.

Maailman suurissa pääkaupungeissa on vuosittain toista sataa eri maiden lähetystöjen itsenäisyys- tai kansallispäivän vastaanottoa. Helsingissäkin niitä on kymmenittäin.

Enemmistölle osallistujista vastaanotot ovat rutiinia. Ne vievät suuren osan lähetystöjen vuosittaisista toimintavaroista. Itsenäisyyden juhlimista lähetystöissä kannattaa kehittää mutta ei kieltää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat