Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono fiilis maksaa meille miljardeja

Pääkirjoitus
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Voi piru, kun Suomen taloudella menee huonosti. Kännykät menivät, eivätkä isot koneet myy. Pelottaa, huolestuttaa, ahdistaa. Miten käy oman työpaikan? Tekee mieli laittaa rahaa sukanvarteen – varmuuden vuoksi.

Tällaisilla ajatuksilla on väliä, koska talous on psykologiaa. Lamapuheista tulee herkästi itseään toteuttavia.

Luottamus talouteen on tärkeää talouden pyörien pitämiseksi liikkeessä.

Luottavainen kuluttaja tekee hankintoja. Luottavainen työtön jaksaa hakea uutta työpaikkaa. Luottavainen päällikkö on energisempi ja luovempi. Luottavainen myyntimies myy enemmän.

Luottavainen yritys palkkaa työntekijöitä ja investoi uusiin laitteisiin. Luottavainen sijoittaja ostaa omaisuuseriä, mikä nostaa niiden arvoa. Se kasvattaa ihmisten varallisuutta, mikä kannustaa ihmisiä kuluttamaan lisää.

Nyt luottamus on Suomessa kovilla.

Ei ihme, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti syyskuisen synkän tv-puheensa lopuksi rohkaista kansaa: "Jos jokin on varmaa, niin se, että tästäkin selvitään."

Suomen talouden heikkoa kuntoa ei voi panna kokonaan alakulon syyksi. Kotitalouksien käytös on oikeastaan ollut talouden valopilkkuja. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta ovat kolmen viime vuoden aikana pysyneet ennallaan, vaikka talousnäkymät ovat heikentyneet.

Voi jopa ajatella, että Suomessa on enemmän puutetta kriisitietoisuudesta kuin luottamuksesta talouteen.

Joku voi vähätellä kuluttajien luottamuksen merkitystä sanomalla, että Suomen talous ei ole kovin kuluttajavetoinen. Menestyksemme perustuu pitkälti vientiin. Toista on Yhdysvalloissa, jossa maan valtavat kotimarkkinat pystyvät itsekseen kannattelemaan taloutta.

Suomessa kotitalouksien kulutuksen arvo verrattuna koko bruttokansantuotteeseen on selvästi pienempi kuin Yhdysvalloissa mutta kuitenkin 55 prosenttia. Se tarkoittaa, että parin prosentin tinkiminen kotitalouksien menoista tekee talouteen miljardien eurojen loven.

Sipilän hallitus on puun ja kuoren välissä. Vientiteollisuuden elvyttämiseksi pitäisi ottaa työntekijöiltä ja antaa yrityksille. Kotimarkkinoiden kannalta kannattaisi antaa ihmisille, erityisesti niille, joilla on vähiten.

Tuomas Niskakangas
tuomas.niskakangas@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat