Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopiiko maahanmuuttajan muistella sotaveteraaneja?

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Voiko olla kateellinen sille, miten vieras maa muistelee sotaveteraanejaan? Kyllä voi.

Nyt on taas se aika vuodesta, kun monet britit kiinnittävät rintapieleensä punaisen paperiunikon. Unikko eli poppy kertoo sotien uhreista ja sotaveteraanien uhrauksista.

Unikkoa alettiin käyttää jo ensimmäisen maailmansodan uhrien muistoksi. Punainen kukka viittaa Flanderin sotakenttien verenvuodatukseen ja kentillä kukkineisiin unikoihin.

Muovivartisia paperiunikoita takinrintamukseen myy nyt hyväntekeväisyysjärjestö. Tuotot menevät sotaveteraanien ja heidän omaistensa hyväksi. Toisin kuin Suomessa, Britanniassa sotaveteraaneja on nuorissakin ikäluokissa.

Himoitsen omaa unikkoa, mutta ulkomaalaisena sellaisella koreilu tuntuu teennäiseltä. Eihän tämä ole minun maani, eivät nämä minun veteraanejani.

Toisaalta ehkä juuri näin maahanmuuttajana unikko pitäisikin hankkia. Voisin osoittaa, että olen sopeutunut yhteiskuntaan ja kunnioitan maan historiaa ja perinteitä.

Unikossa viehättää sen pirteys ja elinvoima. Unikko tuo väriä syksyyn, kun Britannia valmistautuu kaatuneiden muistopäivään marraskuussa.

Tätäkin enemmän unikossa viehättää sen valtavirtaisuus. Paperiunikko istuu kenen tahansa rintapieleen. Sotaveteraaneista ei ole tehty minkään laitaporukan keppihevosta.

Niin kuin Britannian lippuun, myös unikkoon liittyy positiivisia ja eri väestönosia yhdistäviä mielikuvia.

Tietysti on niitäkin, joille unikko ja brittisotilaiden muistelu ei Yhdistyneessä kuningaskunnassakaan sovi. Jakautuneessa Pohjois-Irlannissa unikko on vain protestanttien kukka.

Joka syksy käydään myös keskustelu siitä, onko unikko rintapielessä kulkemisessa myös tekopyhiä sävyjä. Julkisuudessa oleville unikko kuuluu poliittisesti korrektiin pukukoodiin.

Harva poliitikko uskaltaa esiintyä loka–marraskuussa ilman unikkoa. Nyt jännitetään, laittaako työväenpuolueen uusi vasemman laidan johtaja Jeremy Corbyn unikon pikkutakkinsa kaulukseen. Suosiota unikottomuus ei kasvata.

Taidan hankkia tänä syksynä oman unikon. Se näyttää kivalta, ja rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Tuskin Suomen sotaveteraaniliittokaan kyselee, onko sen keräyksiin lahjoittavilla Suomen passi.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Twitter: AnnamariSipila
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat