Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siltalinjaus ja asunnot ovat keskeinen osa energiapäätöstä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto, joka käsittelee kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden asioita, on tänään maanantaina ison hankkeen äärellä. Jaosto saa eteensä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esityksen, joka johtaa toteutuessaan Hanasaaren voimala-alueen perusteelliseen myllerrykseen.

Käsiteltävänä on Helen Oy:n eli entisen Helsingin Energian kehitysohjelma, jossa otetaan merkittävä askel kohti vähäpäästöisempää Helsinkiä.

Kehitysohjelman mukaan kivihiileen perustuva energiantuotanto Hanasaaren B-voimalaitoksessa loppuu ja voimala hiilikasoineen korvataan biolämpökeskuksilla ja mahdollisesti myös muulla uusiutuvalla tuotannolla.

Tämä laukaisee ketjureaktion, jonka lopputuloksena voi olla 6 000–8 000 asukkaan asuinalue Hanasaaressa joskus lähempänä vuotta 2030.

Lisäksi päätös Hanasaaren voimalasta tuuppaa eteenpäin keskustasta Laajasalon Kruunuvuorenrantaan kulkevaa joukkoliikennesiltaa. Kruunusiltojen hankepäätöstä ei voi tehdä ennen kuin Hanasaaren voimalan kohtalo on selvillä.

Jos Hanasaaren voimala päätetään ajaa alas, vahvoilla on vaihtoehto, jossa silta kulkisi Sompasaaresta eteenpäin Hakaniemeen. Siltaa ei voi rakentaa siihen, jos Hanasaaren voimala jatkaa toimintaansa, sillä väylä pitää jättää vapaaksi Hanasaareen meneviä hiililaivoja varten.

Hanasaaren asuinalueen rakentaminen vaatii perusteellisen maaperän kunnostamisen ja laajat esityöt. Helsinki saa kuitenkin vaivanpalkkaa, jos se ei myy keskeisen alueen tontteja liian halvalla.

Myyntituloihin vaikuttaa se, jääkö Hanasaaren voimalarakennus paikoilleen vai puretaanko se. Siitäkin epäilemättä saadaan vielä keskustelu aikaan, sillä voimala on arkkitehtuuriltaan harvinaisen komea teollisuusrakennus. Sitä ei kuitenkaan ole suojeltu.

Alun perin kaupungin päättäjät valmistautuivat siihen, että Helen tekisi jätti-investoinnin ja rakentaisi Vuosaareen monipolttoainevoimalan, joka olisi korvannut Hanasaaren voimalan. Tästä on nyt luovuttu muun muassa hankkeen kustannusten ja vaativuuden takia.

Valittu hajautettu malli vaikuttaa järkevältä kaikkine seurauksineen. Se myös rasittaa Helenin taloutta vähiten, mikä on Helsingille osingonsaajana tärkeää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat