Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-toiminnan edellytyksiä Euroopassa ei saa heikentää

Pääkirjoitus
 
Marko Ala-Fossi ja Taisto Hujanen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Suomen hallituksen omaksuma linja vaarantaa antennilähetysten jatkumisen.

Suomi oli ensimmäisiä digitelevisioon siirtyneitä Euroopan maita. Nyt Suomen hallitus ajaa linjausta, joka vaarantaa eurooppalaisen televisiotoiminnan

edellytykset.

Suomi aikoo esittää Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) marraskuussa pidettävässä radioviestintäkonferenssissa, että kaikki television käyttämät UHF-taajuudet tulisi avata Euroopassa myös matkaviestinnälle. Nykyisin 470–694 megahertsin taajuudet on varattu pelkästään televisiolähetyksille.

Suomi myötäilee mobiilialan suuryritysten toiveita vastustamalla Euroopan komission näkemystä, jonka mukaan EU-maiden tulisi turvata televisiolle vähintään kaksi kolmannesta televisiokäytössä nykyisin olevasta taajuustilasta ainakin viidentoista seuraavan vuoden ajaksi.

Television läpimurron aikaan maanpäällisille yleisradiolähetyksille ei ollut Euroopassa vaihtoehtoa. Nykyisin antennitelevision osuuksissa on suuria eroja eri maiden välillä.

Espanjassa liki 90 prosenttia tv-talouksista on pelkästään antennilähetysten varassa, Suomessa antennitalouksien osuus on hieman alle puolet ja Saksassa vain vajaat kymmenen prosenttia. Koko Euroopassa noin puolet kotitalouksista katsoo edelleen antennilähetyksiä.

Televisiotoiminnan digitalisointi on ollut valtava urakka. Hankkeen tavoitteena on ollut tukea eurooppalaista kulttuuria, demokratiaa ja sananvapautta turvaamalla television kehittyminen tietoyhteiskunnassa – ja samalla vapauttaa arvokasta taajuustilaa matkaviestinnälle.

Tämän konsensuksen turvin EU-maat päättivät yhteisesti vuonna 2010 pitää pääosan televisiotaajuuksista aiemmassa käytössä ja osoittaa 800 megahertsin taajuusalueen matkaviestinkäyttöön koko Euroopassa.

Suomen nyt ajama kanta kääntäisi eurooppalaisten viestintäpoliittisten tavoitteiden tärkeysjärjestyksen päälaelleen. Politiikan ensisijaiseksi tavoitteeksi nousisi matkaviestinnän taajuustarpeiden nopea ja joustava tyydyttäminen televisiolta siirrettävillä resursseilla, eikä eurooppalainen televisio saisi takeita taajuustilasta kuin enintään kansallisesti.

Ilman varmuutta televisiotoiminnalle välttämättömien taajuuksien saatavuudesta alan kehitysnäkymät synkkenisivät selvästi: kynnys alaan investoimiseen kasvaa, jos lähetysten jatkamisen tekniset edellytykset voivat poistua näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.

Suomi ei ole ensimmäistä kertaa omalla linjallaan taajuuksia koskevissa asioissa. Viime vuosina Suomi on ajanut EU:ssa aktiivisesti omaa taajuus- ja kilpailukykypolitiikkaa.

Edellinen, helmikuussa 2012 pidetty radioviestintäkonferenssi päätyi Euroopan maiden vastustuksesta huolimatta yllättäen esittämään Euroopassakin 700 megahertsin taajuusalueen avaamista television ohella myös matkaviestinnän käyttöön. Kun muut EU-maat vielä sulattelivat äänestystappiota Afrikan ja Lähi-idän maille, Suomi laati muutamassa kuukaudessa uuden viestintäpoliittisen ohjelman ja vahvisti kansallisen suunnitelman, jossa taajuuksia siirrettiin televisiokanavien käytöstä matkaviestinnälle

Suomen mallia on seurattu muutamissa muissa EU:n jäsenmaissa. On jo käytännössä lähes varmaa, että 700 megahertsin taajuusalue – noin kolmannes nykyisistä tv-taajuuksista – siirtyy Euroopassa vähitellen kokonaan matkaviestinnälle.

Marraskuussa pidettävässä ITU:n radioviestintäkonferenssissa Suomen hallitus haluaisi poistaa televisiolta kaikki yksinoikeudet tv-lähetysten nykyisin käyttämiin taajuuksiin. Silloin hallitukset voisivat halutessaan kansallisella päätöksellä jopa lopettaa taajuuksien televisiokäytön ja antaa kaikki taajuudet mobiilipalvelujen käyttöön.

Sekä komissio että EU-maiden selvä enemmistö toivoo kansainvälisiä takeita siitä, että antennilähetyksille on taajuustilaa.

Euroopan yhtenäisyys on monin muinkin tavoin uhattuna, eikä nyt ole oikea aika lopettaa eurooppalaisen kulttuurin, demokratian ja poliittisen vuoropuhelun tukemista. Suomen ajama päätös vetäisi kansallisen kilpailukyvyn ja matkaviestinnän taloudellisten etujen nimissä maton eurooppalaisen televisiotoiminnan alta.

Marko Ala-Fossi ja Taisto Hujanen
Ala-Fossi on viestinnän tutkija Tampereen yliopistossa. Hujanen on sähköisen viestinnän emeritusprofessori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat