Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituslaissa pitäisi ottaa aikalisä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus on tuomassa metsähallituslain uudistuksen pikavauhdilla eduskuntaan vielä lokakuun aikana. Lakiesitys julkistettiin toissa viikolla, eikä sidosryhmille järjestetä varsinaista lausuntokierrosta. Asiasta pidettiin viime viikolla ainoastaan pikainen kuulemiskierros kolmella paikkakunnalla. Lain pitäisi tulla voimaan jo maaliskuussa 2016.

Luonnonsuojelujärjestöt ja muut sidosryhmät ovat aiheellisesti kritisoineet pikaista aikataulua ja salamyhkäistä valmistelua.

Sinänsä lakiesityksen sisältö ei ole tullut kenellekään yllätyksenä, sillä se on pääpiirteissään samanlainen kuin edellisen hallituksen valmistelema metsähallituslaki. Tuolloin lähes kaikki sidosryhmät arvostelivat lausuntokierroksella lakiesitystä ankarasti, eikä silloinen maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) vienyt esitystä eduskunnan päätettäväksi.

Metsähallituslaki herättää suuria tunteita, koska kyse on Suomen kansallisomaisuudesta: metsistä ja vesistöistä. Luontojärjestöt pelkäävät, että isoja vesialueita siirtyisi uudistuksen seurauksena taloudelliseen käyttöön.

Metsähallitus on liikelaitos, joka hallinnoi yli 12:ta miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Suurin osa alueista kuuluu erilaisiin suojeluluohjelmiin. Talousmetsää on noin 3,5 miljoonaa hehtaaria. Talousmetsien hakkuista liikelaitos tulouttaa valtiolle vuosittain yli sata miljoonaa euroa.

Uuden lain suurin muutos on, että Metsähallitus eriyttää markkinaehtoisesti toimivan puukauppansa erilliseen yhtiöön. Suomen Metsätalous Oy olisi hakkuista vastaava operaattori. Sinne siirrettäisiin puunkorjuuseen tarvittava kalusto ja henkilöstö. Metsien omistus ja hallinnointi eivät siirry uuteen yhtiöön.

Metsätalous Oy saisi kuitenkin yksinoikeuden hakkuisiin valtion talousmetsissä. Lain kiirehtiminen johtuu osin juuri tästä. EU:n julkisia hankintoja koskeva direktiivi tulee voimaan huhtikuussa 2016. Jotta yksinoikeus hakkuisiin voidaan antaa Metsätalous Oy:lle ilman kilpailutusta, yhtiön pitää olla pystyssä maaliskuun loppuun mennessä.

Mutta miksi metsähallituslaki pitää ylipäätään uudistaa?

Perusteluna on käytetty EU:n vaatimuksia. Jos valtion liikelaitokset toimivat alueilla, joilla on myös yksityisiä toimijoita, kilpailun pitää olla reilua. EY-tuomioistuimen vuoden 2007 Destia-päätöksessä edellytettiin, että liikelaitosten konkurssisuoja ja veroedut pitää poistaa. Sinänsä tämä ei edellytä välttämättä yhtiöittämistä. Konkurssisuojan voi poistaa myös muuten.

Hallitusohjelmassa perustellaan uutta lakia sillä, että Metsähallituksen johtamisjärjestelmää pitää selkeyttää. Nyt Metsähallitusta ohjataan kahdesta eri ministeriöstä.

Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa Metsähallitusta. Metsähallituksen sisällä toimii luontopalvelut-tulosalue, joka on puolestaan ympäristöministeriön alaisuudessa ja vastaa kansallispuistoista, luonnonpuistoista ja suurimmasta osasta yleisiä vesialueita.

Tämä kaksipäisen johdon malli aiheuttaa jatkuvaa ristivetoa. Metsähallitusta johtaa pääjohtaja Esa Härmälä. Hänen alaisuudessaan toimiva luontopalveluiden johtaja Rauno Väisänen saa ohjauksensa kuitenkin ympäristöministeriöstä. Maanantaina Härmälä ja Väisänen ottivat yhteen metsähallituslain kuulemistilaisuudessa Helsingissä.

Uusi metsähallituslaki ei selkeytä johtamisjärjestelmää – pikemminkin päinvastoin. Kaksipäisestä johdosta näyttää pikemminkin tulevan kolmipäinen Suomen Metsätalous Oy:n perustamisen seurauksena.

Metsähallituslain valmistelussa olisi nyt järkevintä ottaa aikalisä. Jos johtamisjärjestelmää todella halutaan järkeistää, kannattaisi pohtia liikelaitoksen jakamista kahteen osaan. Luontopalvelut voisi irrottaa kokonaisuudesta omaksi erilliseksi yksikökseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat