Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan EU-suhde joutuu koetukselle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolassa vaalien jälkeen valtaan nousevan kansallismielisen ja oikeistolaisen hallituksen suhde muuhun yhdentyneeseen Eurooppaan punnitaan ensimmäisenä maahanmuutossa. Muitakin koetinkiviä riittää. Mahdollisesti vaikeita politiikan ja talouden alueita ovat energia, ympäristö, kauppa ja euro, johon liittymistä vaalit voittanut Laki ja oikeudenmukaisuus -puolue PiS vastustaa.

Sunnuntaina järjestettyjen parlamenttivaalien tulos oli odotettu, mutta arviot sen vaikutuksista menevät ristiin. Voittajapuolue on ulkopolitiikassaan nationalistinen ja arvoiltaan konservatiivinen. Samalla se on populistinen ja sosiaalipolitiikassaan lähinnä vasemmistolainen. Kannanotoissaan puolue on jyrkkä, mutta Puolassa siltä toivotaan myös sovinnollisuutta.

PiS nähdään varsinkin Puolan ulkopuolella Kaczynskin kaksosveljesten Lechin ja Jaroslawin politiikan välineenä. Puolan presidentiksi vuonna 2005 valittu Lech Kaczynski kuoli lentokoneen maahansyöksyssä vuonna 2010. Jaroslaw Kaczynski johti puolueen sen edelliseen vaalivoittoon syyskuussa 2005, mutta ei heti ryhtynyt pääministeriksi, koska halusi varmistaa veljensä valinnan presidentiksi. Hän kuitenkin otti pääministerin tehtävän itselleen vuonna 2006 ja hävisi vaalit jo seuraavana vuonna.

Tälläkin kertaa Jaroslaw Kaczynski oli selvästi kampanjan keulahahmo, vaikka pääministeriksi on nousemassa puolueen varapuheenjohtaja Beata Szydlo. Hän edustaa puolueen maltillisempaa julkisuuskuvaa. Kaczynski edusti kampanjassaan perinteistä jyrkkää linjaansa. Häntä pidetään puolueensa johtajana, oli hän pääministeri tai ei.

Yli kahdeksanvuotisen keskustaoikeistolaisen Kansalaisfoorumin hallitusvallan vaihtuminen PiS:n kaudeksi on merkittävä käänne koko Euroopassa. Puolan asema tärkeänä vaikuttajavaltiona on vakiintunut sekä EU:ssa että Natossa. Näyttö siitä on entisen pääministerin Donald Tuskin valinta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi viime joulukuussa.

Ensimmäinen varoitus vanhan hallituspuolueen heikkenemisestä saatiin jo toukokuussa, kun PiS:n ehdokas Andzej Duda voitti presidentinvaaleissa Kansalaisfoorumin tukeman istuvan presidentin Bronislaw Komorowskin. Parlamenttivaalien kampanjassa PiS on korostanut Nato-jäsenyyden merkitystä. Suhteet Yhdysvaltoihin eivät ole uhattuina eivätkä suhteet Venäjään paranemassa. Sen sijaan EU-suhde voi vaikeutua.

Puola vastusti aluksi EU:n taakanjakoa pakolaiskriisissä, mutta äänesti lopulta sen puolesta, ja on ottamassa vastaan 7 000 turvapaikanhakijaa. PiS on vastustanut päätöksiä ankarasti. EU:lla on pakolaiskriisissä edessään vielä monta vaikeaa ratkaisua. Lisäksi PiS muun muassa vastustaa EU:n päästötavoitteita ja haluaa vahvistaa puolalaisten yritysten asemaa ulkomaisten yritysten kustannuksella.

Vallanvaihdosta Puolassa on vaikea selittää sitä taustaa vasten, että maa on menestynyt huomattavasti viime vuosina. Ulkoisen aseman vahvistumisen lisäksi Puola on ollut talouskasvussa mitattuna EU:n johtavia maita. Maanantaina useimmissa kommenteissa viitattiin talouskasvun hyötyjen epätasaiseen jakautumiseen ja siihen, että hallituspuoluetta on syytetty ylimielisyydestä.

Vaikeampi tekijä on nationalismi. Tiukka kansallismielisyys on noussut politiikan ohjaajaksi Puolan lisäksi muun muassa Unkarissa. Kehitys voi olla ulkopuolisin silmin hämmentävää. Puola ja Unkari olivat kylmän sodan aikana itäblokissa voimakkaimmin vaatimassa länsimaisia vapauksia ja demokratiaa. Vapausihanteet olivat aitoja, mutta silloinkin oli kyse myös nationalismista.

Puolassa, kuten Unkarissakin, nationalismilla on pitkä ja ajoittain tuskallinen historia. Euroopan kohdatessa vaikeuksia tällainen nationalismi voisi olla yhdistävä voima, mutta siitä ei valitettavasti ole takeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat