Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaistyöttömyys koskee myös koulutettuja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) maanantaina julkistama työmarkkinaennuste on synkkä. Vielä alkuvuodesta nähtiin toivonpilkahduksia työllisyyden paranemisesta, mutta sen jälkeen tilanne on kehittynyt odotettua heikommin. TEM arvioi työttömien työnhakijoiden määrän nousevan ensi vuonna 370 000:een.

Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömyyden eli yli 12 kuukautta kestäneen työttömyyden nopea kasvu. TEM:n mukaan tänä vuonna pitkäaikaistyöttömien määrä nousee 110 000:een. Ensi vuonna määrän arvioidaan olevan jo 130 000.

Pitkäaikaistyöttömyys on parin viime vuoden aikana muuttanut muotoaan.

Perinteisesti pitkäaikaistyöttömyyden riski on ollut suurin ikääntyneillä ja matalasti koulutetuilla. Vuoden 2012 jälkeen pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin kasvanut kaikilla koulutustasoilla ja kaikissa ikäryhmissä. Suhteellisesti nopeimmin se on kasvanut korkeasti koulutettujen ja alle 55-vuotiaiden joukossa.

Kaikkiaan joko ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita pitkäaikaistyöttömiä oli tammi–kesäkuussa 23 000.

Suurimpana ryhmänä ovat tradenomit, joita on pitkäaikaistyöttöminä lähes tuhat. Muita suuria ryhmiä pitkäaikaistyöttöminä olivat eri alojen insinöörit ja diplomi-insinöörit sekä ekonomit.

Yhteiskunta- tai valtiotieteen kandidaatteja ja maistereita on pitkäaikaistyöttömänä 453, oikeustieteellisen tutkinnon suorittaneita lähes 200.

Vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla korkeasti koulutetuista 12–24 kuukautta työttömänä olleista peräti 34,6 prosenttia työllistyi avoimelle sektorille. Luku on korkea ja kertoo siitä, että ihmiset tosissaan etsivät aktiivisesti töitä.

Siitä huolimatta työttömyyden pitkittyessä kasvaa jatkuvasti riski, ettei paluuta työmarkkinoille enää ole.

Yhteiskunnan kannalta on kestämätöntä, että näin valtava määrä osaamista, koulutusta ja työkokemusta uhkaa mennä hukkaan.

Pitkäaikaistyöttömyyden hoidon tulisi olla hallituksen ykkösprioriteetti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat