Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten kilpailuttaa lähimmäisenrakkaus?

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Yksi yhteiskunnan vahvuuden mitta on, miten se huolehtii heikoimmistaan.

Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari puhuu kirjassaan Huono-osaiset yhteiskunnan notkelmista. Niissä elävät ihmiset, joista useimmat meistä eivät omassa arjessaan tiedä mitään. Saari kutsuu heitä yhteiskunnan muukalaisiksi.

Helsingin Munkkisaaressa on yksi yhteiskunnan notkelmissa elävien tukipisteistä. Siellä toimii Helsingin Diakonissalaitoksen päihde- ja mielenterveystyön palvelukeskus. Se auttaa marginaalin marginaalissa eläviä noin pariasataa ihmistä: hiv-tartunnan saaneita suonensisäisten huumeiden käyttäjiä.

Keskuksen toimintaidea ei ole moralisoida vaan etsiä nämä ihmiset ja varmistaa, että he käyttävät puhtaita ruiskuja ja neuloja ja että he saavat tukea ja polun irti huumeista heti kun ovat siihen itse halukkaita. Palvelu tuotetaan yhteistyössä Diakonissalaitoksen, Husin infektiotautien klinikan ja Helsingin kaupungin sosiaaliviraston kanssa.

Toiminnan tulokset ovat hyvät: suonensisäisesti huumeita käyttävien piirissä hiv-tartuntojen leviäminen on saatu pysähtymään. Munkkisaaren palvelumalli tunnetaan ympäri maailmaa.

Nyt kuitenkin toiminta siirretään pois Diakonissalaitokselta ja sen ottaa hoitoonsa A-Klinikkasäätiö, joka voitti Helsingin kaupungin järjestämän kilpailutuksen. Diakonissalaitos poistaa työstä henkilöstönsä, ja tilalle tulevat uudet ihmiset.

A-Klinikkasäätiön asiantuntemusta ei voi kyseenalaista, mutta sen voi kyseenalaistaa, miksi tällainen hauraiden ihmisten palvelu ylipäätään kilpailutetaan. Miksi vaihtaa pois henkilökunta, joka on vuosia tehnyt tätä työtä menestyksellisesti ja saavuttanut haavoittuvien, vaikeasti tavoitettavien ihmisten luottamuksen? A-Klinikkasäätiön tarjous oli parikymmentä prosenttia halvempi kuin Diakonissalaitoksen.

Vastaava tilanne oli kesällä toisinpäin, kun Diakonissalaitos voitti A-Klinikkasäätiöltä suonensisäisten huumeidenkäyttäjien sosiaali- ja terveysneuvonnan. A-Klinikkasäätiö oli hoitanut tehtävää 18 vuotta.

Hauraiden ihmisten palveluiden kilpailutukset ovat yhä raadollisempia. Alan vakiintuneet kolmannen sektorin toimijat ovat joutuneet ahtaalle, kun kaupungit ovat kustannusjahdissaan ottaneet toimintoja yhä enemmän omaan hoitoonsa.

Molemmissa kilpailutuksissa puhuttiin siitä, oliko toiminnan itselleen voittanut osannut laskea vaikeiden palveluiden todellisen hinnan.

Kilpailutuksien pelisääntöjä ohjaavaa hankintalakia ollaan paraikaa muuttamassa uusia EU-direktiivejä vastaavaksi.

Uudet direktiivit kasvattavat julkisissa hankinnoissa kansallista harkintavaltaa, mutta Suomessa tätä mahdollisuutta ei ole asiantuntijoiden mukaan otettu riittävästi huomioon. Markkinaoikeus ja korkein hallinto-oikeus ovat jo aiemmilla ratkaisuillaan rajanneet kilpailutusten harkintavallan hyvin pieneksi.

Helsingin Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja Jarmo Kökkö esittää terveys- ja sosiaalipalveluiden kilpailutukseen keskeiseksi kriteeriksi vaikuttavuutta. Helsingin kaupungin entinen sosiaalijohtaja Aulikki Kananoja esitti samaa HS:n mielipidekirjoituksessa (31.8.).

Näin saataisiin esiin tulokset ja vaikuttavien palvelumallien rakentajat, kuten vaikkapa Imatralla kehitetty ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin päihde- ja mielenterveyspotilaiden yhdistetty hoitomalli, Torniossa sijaitsevan Keroputaan psykiatrisen sairaalan matalan kynnyksen hoitomalli tai Diakonissalaitoksen kehittämä, lamaantuneita nuoria etsivä nuorisotyö Vamos.

Niissä lähtökohtana ei ole yksittäinen ongelma vaan halu kohdata ihminen, rakentaa luottamus ja polku eteenpäin. Sillä tavoin tuetaan ihmisarvoa ja parhaimmillaan nostetaan ihmisiä pois varjoista ja notkelmista.

Juho Saaren oivallus puhua yhteiskunnan notkelmista on hyvä. Se tulee Kansalaislaulusta: ”Olet maamme armahin Suomenmaa, ihanuuksien ihmemaa. Joka niemeen, notkohon, saarelmaan kodin tahtoisin nostattaa.” J. H. Erkko kirjoitti laulun vuonna 1883.

Niinä vuosina alkoi julkinen keskustelu vaivaistenhoidosta. Tuolloin vaivaistenhoito perustui siihen, että orvon tai köyhän vanhuksen otti vastuulleen se, joka suostui tekemään sen halvimmalla.

Siitä alennustilasta noustiin ylös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat