Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euromaa, joka kasvaa kuin Kiina

Pääkirjoitus
 
Anssi Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies.

Euroalueella on yksi hieman Suomea pienempi kansantalous, joka kasvaa kuin Kiina. Viime vuonna bkt:n kasvu oli 4,8 prosenttia, tänä vuonna 6–7 prosenttia.

Kyseessä on Suomen tavoin avoin vientitalous, mutta meistä poiketen maa imee ulkomaisia investointeja. Siellä euron heikentyminen, nollakorot ja halpa öljy voitelevat talouden rattaita niin kuin pitääkin.

Vain viisi vuotta sitten Irlanti oli kanveesissa. Talousbuumi oli päättynyt massiivisen kiinteistökuplan puhkeamiseen, pankkikriisiin sekä EU:n ja IMF:n 67 miljardin euron pelastusohjelmaan. Suomikin takasi Irlannin lainoja.

Irlannin valtionbudjetissa oli elefantin kokoinen reikä. Elvytykseen ei ollut kykyä, koska rahat menivät pankkien pelastamiseen. Euromaana Irlanti ei voinut devalvoida valuuttaansa.

EU:n ja IMF:n tuella Irlanti valitsi talouskurin ja ”sisäisen devalvaation” tien. Julkisella sektorilla palkkoja laskettiin ja sosiaalietuuksia leikattiin. Aluksi tämä syvensi taantumaa odotetusti. Työttömyys ja valtionvelka kasvoivat. Vuonna 2013 Irlannin velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 125 prosenttia (Suomessa nyt noin 60 prosenttia).

Elpyminen on ollut niin nopeaa, että tänä vuonna velkasuhde laskee alle sadan prosentin. Julkiselle sektorille luvataan palkankorotuksia ja asuntojen hinnat nousevat 10 prosentin vuosivauhtia.

Sisäinen devalvaatio siis toimi ja kilpailukyky kulutusjuhlineen palautui muutaman kurjan vuoden jälkeen?

Ei ihan näin yksinkertaista. Irlannissa ei esimerkiksi leikattu kaikkien palkkoja. Yksityisellä sektorilla nimellispalkat eivät suuremmin laskeneet.

Irlannin keskuspankin tutkimuksen mukaan neljännes yrityksistä laski palkkoja vuosina 2008–2013. Noin 60 prosenttia yrityksistä jäädytti palkat, ja korkean teknologian vientiyritykset jopa nostivat niitä.

Irlannin yksikkötyökustannukset toisaalta laskivat yli kymmenen prosenttia vuodesta 2008. Mutta tämä johtui lähes täysin siitä, että buumin aikana suhteettomaksi paisuneelta rakennusalalta katosi kolme viidestä työpaikasta. Yksikkötyökustannukset laskivat, koska matalan tuottavuuden työpaikkoja tuhoutui. Tätä ei Suomessa kannata toivoa. Pitkäaikaistyöttömyys on Irlannin uusi ongelma.

Irlannin dynaamisella taloudella on monia vahvuuksia, kuten Suomea suotuisampi väestörakenne. Irlannin toipumistarinaa kannattaa Suomessa tutkia ja välttää helppoja johtopäätöksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat