Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajapolitiikka on tuuliajolla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne pitää Outokummun potkut saaneen toimitusjohtajan Mika Seitovirran 1,5 miljoonan euron irtisanomiskorvausta ”kohtuuttomana”. Rinne vaati maanantaina pääministeri Juha Sipilää (kesk) puuttumaan asiaan.

Valtion omistajayhtiö Solidium on Outokummun suurin omistaja 26 prosentin osuudella. Omistajaohjaus kuuluu nykyisessä hallituksessa pääministerin vastuulle.

Seitovirran kultaisen kädenpuristuksen takia Sipilä pääseekin kertaheitolla omistajaohjauksen ytimeen. Valtionyhtiöihin liittyy suuria poliittisia intohimoja. Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin luontaisetuihin kuuluu, että hän pääsee eduskunnassa säännöllisesti vastaamaan opposition kritiikkiin valtionyhtiöiden irtisanomisista tai johtajien ylisuuriksi tulkituista palkkioista.

Solidium hallinnoi valtion vähemmistöomistuksia pörssiyhtiöissä. Omistajayhtiö perustettiin vuonna 2008, jotta omistajaohjausta saataisiin etäännytetyksi päivänpoliittisesta kuohunnasta. Solidium on kuitenkin viime aikoina aiheuttanut kuohuntaa ihan omin avuin.

Edellisen hallituksen omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd) erotti keväällä yllättäen Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän. Hallituksen varapuheenjohtaja Eija Ailasmaa erosi protestina heti perään. Väliaikaiseksi puheenjohtajaksi nimitettiin Solidiumin hallituksen jäsen Heikki Bergholm.

Solidiumin uusi hallitus piti valita yhtiökokouksessa elokuussa, mutta kokousta ei ole vieläkään pidetty ja tynkähallitus jatkaa edelleen tehtävässään. Solidiumin yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiökokous pitää järjestää viimeistään neljä kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen. Tilikausi päättyi kesäkuun lopussa, joten vähitellen alkaa olla kiire. Uusi hallitus pitäisi siis nimittää lokakuun loppuun mennessä.

Solidiumin hallituksen puheenjohtajaksi haluttaisiin kokenut yritysjohtaja, mutta sellaisen löytyminen ei ole helppoa. Pekka Ala-Pietilän potkut hoidettiin niin tökerösti, että yritysjohtajien ykkösketjusta ei halukkaita hevin löydy.

Edellinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kritisoi Solidiumia siitä, että se oli Talvivaarassa liian passiivinen omistaja. Vapaavuori ehdotti koko Solidiumin purkamista ja valtion pörssiomistusten siirtämistä Valtion eläkerahaston hoidettavaksi.

Solidium kannattaa säilyttää, mutta sen toimenkuva ja hallinnointi pitäisi miettiä uusiksi. Keskeinen kysymys on, miten aktiivinen omistaja valtion pitäisi olla. Nyt Solidium käyttää omistajavaltaa vain salkkuyhtiöidensä nimitysvaliokunnissa.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava virkamies Eero Heliövaara haluaisi, että Solidiumin edustajat menisivät myös salkkuyhtiöiden hallituksiin. Heliövaaran mukaan aktiivisen omistamisen mallia pitäisi ottaa ruotsalaisista Industrivärden- ja Investor-sijoitusyhtiöistä.

Tämä ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Esimerkiksi vuonna 1916 perustettu Investor on alusta lähtien ollut Wallenbergin suvun hallussa, joten sen omistajapolitiikka on johdonmukaista. Valtio-omistajalla ei vastaavaa jatkuvuutta ole, sillä omistajaohjauksen linja tuntuu vaihtuvan aina neljän vuoden välein eduskuntavaaleissa.

Pääministeri Sipilä ei ole ilmeisesti muiden kiireidensä vuoksi ehtinyt juuri keskittyä omistajapolitiikkaan. Hän on ilmoittanut kertovansa linjauksistaan ensi vuoden alkupuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat