Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuusalueen reunoja voi tiivistää asunnoille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Herttoniemen teollisuusalueen kohtalo on ajanut Helsingin päättäjät miettimään, halutaanko ihmisten kodit aina sijoittaa hyvien liikenneyhteyksien tuntumaan mieluummin kuin asunnot. Vastaus on ollut viime vuosikymmeninä selvä: teollisuus ja työpaikat väistävät uusien asuntoalueiden tieltä.

Näin on käynyt Itä-Helsingissä Herttoniemenrannassa ja Laajasalon Kruunuvuorenrannassa. Öljysäiliöt on purettu, ja tilalle on rakennettu tai rakennetaan asuntoja.

Herttoniemen ja Siilitien metroasemien väliin ja Itäväylän vierustalle jäävällä teollisuusalueella on runsaasti autokauppoja ja -korjaamoja. Alueella on myös pari tilaa vievää rautakauppaa puutavaravarastoineen sekä muun muassa lääke- ja terveydenhuoltoalan yrityksiä.

Yleiskaavassa toimitila-alueeksi kaavoitetun alueen rakennusoikeudesta vain puolet on käytetty. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto haluaa silti säilyttää alueen ensi sijassa yritysten käytössä. Perusteluja on monia: yritykset tarvitsevat tilaa laajentua eivätkä ne enää halua kehäteiden taakse.

Erityisesti vihreät haluaisivat, että aluetta kaavoitettaisiin asunnoille. Kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) tulkitsee, että ainakin autokauppa on Herttoniemessä ihan väärässä paikassa. Hän pohtii blogissaan, että pikkukorjaamot ja joogasalit voisivat käydä, mutta nekin voisivat olla asuintalojen alakerrassa.

Herttoniemen teollisuusalueella kahta käyttötarkoitusta on turha ajaa vastakkain. Eteläreunaan on jo rakennettu kerrostaloja. Lisääkin mahtuu. Teollisuus ja palvelut ovat jo nyt sellaisia, etteivät ne tee asuntojen ja työpaikkojen rinnakkaiseloa mahdottomaksi. Vaikka alueella ei ole joogateollisuutta, siellä ei myöskään ole öljysäiliöitä tai jätteenpolttolaitoksia.

Vaikka autokauppa ehkä vihreiden mielestä rinnastuu viimeksi mainittuihin, moni muu näkee palvelut tarpeellisina. Niiden luo pitäisi myös päästä sujuvasti.

Teollisuuden ja palvelujen rakennemuutos johtanee siihen, että pienyritykset valtaavat tilaa. Seutua modernisoi myös Herttoniemen metroaseman lähituntumaan suunniteltu designkatu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat