Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tulee sittenkin suuri kuntauudistus

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Edellisen hallituksen piti tehdä suuri kuntauudistus, joka olisi jättänyt Suomeen vain sata kuntaa.

Jos kaikki olisi mennyt niin kuin Jyrki Kataisen (kok) hallitus kaavaili, ne sata kuntaa toimisivat jo nyt. Tähän olisi päästy tarvittaessa pakkoliitoksin.

Nämä ”vahvat peruskunnat” olisivat hoitaneet kaikki kuntien nykyiset tehtävät terveydenhuollosta opetukseen.

Mutta eipä tullut Kataisen hallituksen kuntauudistusta. Kunnat nostivat oppositiopuolue keskustan avustuksella hirveän metelin, eikä hallituksen poliittinen rohkeus riittänyt runttaamaan kuntia yhteen pakolla. Kunnat jätettiin rauhaan – tai niin kunnat ainakin luulivat –, ja uudistustarmo käännettiin sosiaali- ja terveydenhuoltoon eli soteen.

Sote tuo nyt mukanaan kuntauudistuksen, joka on kuntien kannalta paljon mullistavampi kuin Kataisen hallituksen alkuperäinen versio.

Jos Juha Sipilän (kesk) hallituksen suunnitelma toteutuu, sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy pois kunnilta erikseen muodostettaville itsehallintoalueille. Keskusta ja kokoomus tosin vielä riitelevät alueiden määrästä, eikä itsehallinnon sisältökään ole selvillä.

Kaikki menee itsehallintoalueiden ja sote-siirron seurauksena kunnissa uusiksi. Soten osuus kuntien budjeteista on noin puolet, mutta nyt kunnilta otetaan pois soten rahoitusvastuu. Kuntien menot pienenevät. Paljonko sen jälkeen saa periä kuntaveroa?

Valtion pitää todennäköisesti laittaa kuntaverolle katto tai vähintään rajat, ettei tynkäkuntien asukkaita veroteta henkihieveriin. Samalla menee remonttiin myös koko valtionosuusjärjestelmä eli tapa, jolla valtio on tasannut kuntien taloudellisia eroja.

Itsehallintoalue ottaa kunnilta ja kuntayhtymiltä käyttöönsä parhaat sairaalat ja terveyskeskukset. Ei kaikkia, koska sotesta ei tule säästöjä, jos tilankäyttö ei tehostu. Joillekin jää kiinteistöjen Musta Pekka käteen – ja voi hyvin olla, että kunnista tulee soten kiinteistöroskapankkeja.

Lisäksi Sipilän hallitus haluaa karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita peräti miljardilla eurolla. Edellinenkin hallitus yritti kovasti samaa, ja saldona oli, että vaalikauden aikana kunnille tuli lisää tehtäviä entisten 535:n lisäksi.

Sote-siirron jälkeen kuntiin jää opetusta, kulttuuria, katujen hoitoa. Hallitus voisi kohta kertoa, miten se aikoo niistä kerätä miljardinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat