Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn hinnan alentaminen ei pelasta Suomea

Pääkirjoitus
 
Heikki Niemeläinen
Mikael Ahlfors
Kuva: Mikael Ahlfors

Talouspolitiikkaa käsittelevässä keskustelussa vientituotteiden työkustannusten alentamisesta tehdään usein Suomen johtotähti. Se on virhe.

Suomen taloutta tulisi käsitellä ulkomaankaupan vaihtosuhteen näkökulmasta. Vaihtosuhde kertoo, millaista hintaa suomalainen yritys saa tuotteestaan myydessään sitä ulkomailla.

Tuotteen hinnan ratkaisee ostajan maksuhalukkuus. Maksuhalukkuutta taas määrittävät myytävän tuotteen ominaisuudet ja kilpailijoiden tarjoamat vaihtoehdot, eivät tuotteen työkustannukset Suomessa.

Työkustannusten suuruus ei ole syy siihen, että Suomen vaihtosuhde on heikentynyt vuodesta 1995 alkaen. Suomi on vienyt yhä halvempia tuotteita ja tehnyt tulosta määrän kasvulla.

Vallitsevan ajattelutavan mukaan työn hinnan tulisi edelleen alentua, jotta Suomi voisi jatkaa aiemmin valitulla kurssilla. Työn hinta ei kuitenkaan voi alentua loputtomiin, mikäli Suomessa halutaan säilyttää nykyinen elintaso.

Vertailu Ruotsin ja Suomen välillä on hedelmällistä.

Kun vielä vuonna 1999 Ruotsin vaihtosuhde oli noin 90 prosenttia Suomen vaihtosuhteesta, vuoteen 2011 mennessä Ruotsi oli jo mennyt saman verran edelle – tuolloin Suomen vaihtosuhde oli enää noin 90 prosenttia Ruotsin vaihtosuhteesta.

Vuosina 1950–1995 Suomen vaihtosuhde oli kohtuullisen vakaa. Alamäkeen vaihtosuhde kääntyi 1990-luvun puolivälissä. Myös Ruotsissa tapahtui samanlainen käänne samoihin aikoihin.

Ruotsi pystyi kuitenkin pysäyttämään vaihtosuhteen alenevan kehityksen vuoteen 2005 mennessä. Suomi ei pystynyt.

Vuoteen 1995 saakka Suomessa ja Ruotsissa sovellettiin pohjoismaista talousmallia, jonka perustana oli luovan tuhon politiikka: talouden voimavarat siirrettiin taantuvilta aloilta kasvaville aloille.

Luovan tuhon ytimessä oli keskitetty tulopolitiikka, jossa ay-liike kieltäytyi hyväksymästä ratkaisuja, joiden painopiste ei ollut uuden luomisessa vaan vanhan turvaamisessa. Luovaan tuhoon liittyi kehitysmekanismeja, joilla voimavaroja siirrettiin väistyviltä ja elinkelvottomilta aloilta kasvaville aloille. Ammattiyhdistysliikkeen rooli luovan tuhon edistäjänä heikkeni ratkaisevasti 1990-luvulla globalisaation takia. Ay-liikkeen tilalle luovan tuhon moottoriksi astui kansainvälinen kilpailu.

Naapurimaiden tiet erkanivat noin 20 vuotta sitten.

Ruotsi ryhtyi tekemään hartiavoimin töitä, jotta talouden voimavarat siirtyisivät myös muuttuvassa maailmassa taantuvilta aloilta kasvaville aloille. Toimien ytimessä oli rahoitusjärjestelmän kehittäminen.

Ruotsi onnistui, ja maan vaihtosuhteen lasku pysähtyi vuonna 2004.

Suomessa sen sijaan valittiin toisin: pankkijärjestelmän kehittäminen laiminlyötiin, ja pankkitoiminta on nyt taantumassa sivukonttoritoimialaksi. Voimavarojen siirtomekanismi ei toimi. Suomen vaihtosuhteen aleneminen on jatkunut.

Pankkijärjestelmän kehittämisen laiminlyönti on ymmärrettävää, sillä Nokian menestykseen perustuva kasvu loi Suomeen erikoislaatuiset olosuhteet: kun Nokian alihankintaketjun yritykset kasvoivat tulorahoituksen turvin, pankkitoiminnan kehittämistä ei pidetty erityisen tärkeänä.

Nyt Suomen talous kärsii tuosta pankkijärjestelmän kehittämisen laiminlyönnistä. Pienet ja keskisuuret yritykset eivät saa tarvitsemaansa rahoitusta, toisin kuin Suomen kilpailijamaissa.

Suomessa pitäisi nyt lähteä samalle tielle, jonka Ruotsi valitsi jo 1990-luvulla. Vaihtosuhdetta voidaan vakauttaa saattamalla yritysrahoituksen elementit ja rahoituksen taso vähintään Suomen keskeisten kilpailijamaiden tasolle.

Kehitystyötä vaikeuttaa ahdas, pelkästään työkustannuksia tarkasteleva tilannekuva.

Näkökulman laajentamisen tarve on ilmeinen: suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja perustuu laadukkaille tuotteille, ei pienille työvoimakustannuksille.

Kirjoittaja Heikki Niemeläinen on Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat