Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy vei pohjoiseen, alehinta toi takaisin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Energian hinnan vaihtelu on muuttanut talouden ja geopolitiikan kuvaa. Talouden ja geopolitiikan muutokset ovat puolestaan vaikuttaneet energian hintaan.

Vielä muutama vuosi sitten öljy-yhtiöt ja monet valtiot suuntasivat kohti pohjoista tekemään luonnonvaravaltauksia. Mannerjalustojen ja merialueiden rajoista kiisteltiin. Kisa luonnonvaroista johti valtioiden tarpeeseen lisätä sotilaallista läsnäoloaan alueilla, sillä energian saatavuus on olennainen osa kansallista energiaturvallisuutta.

Nyt paine pohjoisessa saattaa keventyä. Näin voi tulkita ratkaisua, jonka teki muutama viikko sitten energiajättiläinen Royal Dutch Shell. Yhtiö kertoi pakkaavansa kassinsa ja palaavansa öljyretkeltä Tšuktšimereltä, Alaskan arktisilta vesiltä. Muutama muukin öljy-yhtiö on peruutellut pois.

Tunnelmat muuttuivat nopeasti. Yhdysvaltain hallinto antoi keväällä Shellille luvan porata arktisilla merialueilla. Päätös herätti ympäristöjärjestöissä ärtymystä. Lupa heltisi samaan aikaan kun presidentti Barack Obama puhui tarpeesta pysäyttää ilmaston lämpeneminen.

Shellin vetäytyminen sai ympäristöjärjestöjen edustajat taputtelemaan toisiaan selkään. Järjestöissä päätös koettiin niiden hankkimaksi torjuntavoitoksi. Myös Shell muistutti arktisten operaatioiden nostattamasta vastarinnasta. Shellin viittaus vastustukseen ja sääntelyyn oli ihan hyvää pr-työtä – yhtiö näytti, että se osoittaa yhteiskunta- ja ympäristövastuuta.

Todellisuudessa kyse oli ennen kaikkea öljyn hinnasta. Öljyn hinta on romahtanut puoleen sen jälkeen, kun ryntäys kohti pohjoista alkoi. Kiinan talouskasvun vaikeudet antavat olettaa, että hinta ei nouse ihan pian.

Alenevien hintojen kaudella on käynnistynyt myös tuottajien pudotuspeli. Ne, jotka tuottavat kaikkein edullisimmin öljyä, antavat öljyn hinnan pysyä alhaalla, jotta mahdollisimman monet kilpailijat putoaisivat pelistä.

Pelin mestari on Saudi-Arabia, jossa tuotantokustannukset ovat pienet ja tuotantomäärät valtavat. Nykyinen hinta on jopa saudeille liian alhainen, ja maa joutuu paikkaamaan talouttaan reservivarannoista. Mutta sekin onnistuu muutamia vuosia ja Saudi-Arabia vain lisää tuotantoaan, sillä se laskee saavansa myöhemmin menetykset takaisin noustessaan entistä selvemmin öljyn hinnan globaaliksi määrittelijäksi.

Saudien peli uhkaa parin vuoden ajan hoettua näkemystä, jonka mukaan Yhdysvallat tuottaa jo muutaman vuoden päästä lähes kaiken kuluttamansa energian ja pienentää alttiuttaan Lähi-idän kriisien seurauksille.

Hinta on jo ajanut ainakin väliaikaisesti markkinoilta niitä amerikkalaisia liuskekaasun ja -öljyn tuottajia, joille esiintymien hyödyntäminen on kallista.

Tuloistaan 95 prosenttia energian myynnistä hankkiva Venezuela on jo konkurssin partaalla, ja Venäjän budjetti pettää. Venäjä tarvitsisi lisää myytävää, mutta maa pumppaa jo halpoja kenttiä ja uusien avaaminen on kallista – kentät eivät ole helposti ja eivätkä nykyhinnoin kannattavasti hyödynnettävillä alueilla.

Pohjoiset operaatiot ovat kalliita. Arktisilta merialueilta pumpattu öljy ja kaasu ovat nykynäkymien valossa kilpailukyvyttömiä. Tämä ajoi Shellin osakkeenomistajat ja ympäristönsuojelijat samalle puolelle. Ryntäys luonnonvarojen perässä kohti pohjoista hyytyy, ja kiista merenalaisten esiintymien rajoista rauhoittuu – ainakin hetkeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat