Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin ongelmia ei voi siirtää muiden piikkiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vanhojen valtiollisten toimijoiden sovittautuminen nykyaikaan on kivuliasta. VR:n, Finnairin ja Postin toimiala on muuttunut nopeasti. Kilpailulta suojassa olleet tai verkkaiseen kumppanuuteen muiden toimijoiden kanssa tottuneet yhtiöt ovat joutuneet maailmaan, jossa kilpailu kasvaa, asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja hinnat laskevat.

Postin työehtosopimus umpeutuu lauantaina. On hyvin todennäköistä, että sopua ei synny ja postin välitys siirtyy sunnuntaina sopimuksettomaan tilaan. Se taas tekee monet työtaistelutoimet – esimerkiksi pistelakot ja ylityökiellot – toimiksi, jotka eivät riko lakia.

Postin päiväjakelun määrä kasvoi tasaisesti 2000-luvun alkuun. Sen jälkeen ala joutui myllerrykseen. Sähköposti ja muut modernit tietotekniikan yhteydenpitojärjestelmät söivät erityisesti kirjepostin volyymia. Kilpailu pakettien kantamisesta kiristyi, ja sanomalehdet alkoivat siirtyä nettiin.

Samaan aikaan kun volyymi jatkoi kutistumistaan, Posti eli mennyttä aikaa. Vikaa oli sekä Postin johdossa että työntekijöissä. Esimerkiksi työehtosopimuksia tehtiin sillä oletuksella, että aikaa kyllä riittää ja sopeutumista voidaan lykätä.

Postin työehtosopimuksesta syntyi lihavina vuosina erittäin kankea ja mitä kummallisimmilla lisillä ryyditetty. Esimerkiksi työvuorot rakennetaan tavalla, joka tekee niiden muuttamisen hankalaksi työvoimatarpeiden muuttuessa. Asiakkaan kanssa yhteistyötä tekeville maksetaan asiakasvastuulisää ja trukkia käyttävälle trukkilisää. Irtisanottavien suojana ovat kertakorvaukset, jotka ovat selvästi suomalaista käytäntöä suurempia.

Postin työehtosopimusta yritettiin muuttaa joustavammaksi vuosi sitten. Joulupostin häiriöiden pelossa sopimusta päädyttiin jatkamaan ilman rakenteellisia muutoksia.

Postin viime vuoden liiketulos oli plussalla, mutta sen kannattavuus on heikko. Ei ole tästä maailmasta olettaa, että kannattavuuden ongelmat voidaan paikata muiden pussista.

Yhtiön on sovittauduttava itse kilpailun maailmaan, ja vastuu muutoksesta kuuluu myös työntekijöille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat