Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia on huonolla tiellä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Katalonian itsenäistymishanke on vajonnut alennustilaan. Tähän ovat vaikuttaneet sekä Katalonian aluehallinto että Espanjan keskushallitus. Nykyisistä asetelmista ei löydy vahvaa pohjaa Katalonian itsenäistymiselle eikä ratkaisua Espanjan politiikkaa myrkyttävään kiistaan.

Itsenäisyysmieliset puolueet esittivät tiistaina Katalonian alueparlamentissa lakialoitteen, joka käynnistäisi siirtymän kohti itsenäistä tasavaltaa ja mitätöisi Espanjan perustuslain Kataloniassa. Lakialoitteen takana oleva enemmistö syntyi syyskuun aluevaaleissa vähemmistöllä äänistä. Keskustaoikeistosta kauas vasemmalle ulottuvan kolmen itsenäisyysmielisen puolueen todellinen yhteistyökyky on hyvin heikko.

Kansalliselle itsenäisyydelle tarvitaan vankka legitimiteetti. Näin läpi runnottuna se ei ole kestävää kansallisesti eikä kansainvälisesti.

Espanjan konservatiivihallituksen pääministeri Mariano Rajoy reagoi itsenäisyyshankkeen uuteen vaiheeseen odotetusti torjumalla sen täysin. Rajoylta olisi tarvittu rakentavia ehdotuksia Katalonian asemasta Espanjassa jo paljon aiemmin. Nyt hän vain tiukentaa kantaansa ennen joulukuun 20. päivänä järjestettäviä valtakunnallisia vaaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat