Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islamin rähinäaika voi jo lähestyä loppuaan

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Muslimien ajattelussa on enemmän järkeä kuin joidenkin länsimaalaisten. Kun muslimit näkevät maailman muuttuvan ja perinteisten arvojensa horjuvan, he syyttävät siitä länsimaita.

Ei se koko totuus ole, mutta sinne päin. Länsimaat aloittivat kehityksen, joka mullistaa maailmaa ja hämmentää vanhoihin tapoihinsa takertuneita muslimeja.

Paljon vaikeampi on ymmärtää niitä länsimaalaisia, jotka pitävät muslimeja suurena uhkana omalle elämäntavalleen.

Muslimeilla ei ole mitään sellaista, jonka avulla he voisivat haastaa muun maailman – varsinkaan nyt, kun arabimaiden öljymahtikin on hiipumassa.

Uskonnollinen fanatismi ei ole merkki muslimien voimasta vaan heidän heikkoudestaan.

Filosofi Elie Wieselin vuonna 2004 perustama Moment-aikakauslehti kutsui joukon keskeisiä ajattelijoita pohtimaan uskonnon ja väkivallan suhdetta. Aihe on tärkeä, sillä amerikkalaisen Pew-tutkimuskeskuksen viimevuotisen raportin mukaan uskonnolliset konfliktit ja vähemmistöjen vainot yleistyivät vuosina 2007–2012 lähes kaikkialla maailmassa. Isisin järjestäydyttyä tilanne on vain pahentunut.

Kaksi kolmesta 15 viime vuoden aikana tehdystä terrori-iskusta on muslimiterroristien työtä. Ääri-islamismi on siis todellinen uhka, tosin lähinnä muslimimaiden asukkaille.

Useissa artikkeleissa muistutettiin, että kaikissa uskonnoissa piilee väkivallan siemen. Uskonto erottaa uskovaiset muista, tekee omista arvoista ehdottomia ja voi luvata uskonsotureille taivaallisen palkkion.

Kaikilla maailman valtauskonnoilla on ollut omat sotaisat kautensa. Jopa rauhanomaisiksi väitettyjen buddhalaisten Tiibetissä kaksi uskonnollista puoluetta, punahatut ja keltahatut, sotivat keskenään satoja vuosia. Nyt Myanmarin buddhalainen sotilasjuntta vainoaa islamilaista rohingya-kansaa.

Omassa artikkelissaan rabbi Jonathan Sacks laski, että niin juutalaisuudessa, kristinuskossa kuin islamissakin väkivalta on ollut huipussaan noin 1 500 vuotta uskonnon syntymisen jälkeen.

Kristinusko saa kiittää olemassaolostaan juutalaisten rähinäaikaa. Kun Jeesus-nimiseen profeettaan uskova vähemmistö pakeni vainoja, sen ideat levisivät koko Rooman valtakuntaan. Kristinusko on siis pakolaisten perustama uskonto. Niiden, jotka nyt vaativat rajojen sulkemista muilta kuin kristityiltä, kannattaa muistaa tämä.

Kristinuskossa väkivaltainen kausi ulottui ristiretkistä 1600-luvulle, jolloin protestantit ja katolilaiset teurastivat toisiaan. Silloin Keski-Eurooppa vapisi pelosta suomalaisten uskonsoturien eli hakkapeliittojen edessä. Nämäkin vainot synnyttivät pakolaisaaltoja. Vuonna 1492 Espanja karkotti juutalaiset maastaan, Turkin sulttaani otti 150 000 juutalaispakolaista avosylin vastaan: ”Kutsutte viisaaksi kuninkaaksi Ferdinandia, joka tekee omasta maastaan köyhän ja meidän maastamme rikkaan”, sulttaani Beyazid II:n kerrotaan sanoneen.

Viime aikoina on tullut muotiin nimittää Lähi-idän tilannetta ”30-vuotiseksi sodaksi”. Se viittaa yhtä hyvin sunnien ja shiiojen konfliktiin kuin siihen sotkeutuvaan poliittiseen valtapeliin.

Yhdysvalloissa vertausta säestetään usein termillä ”quagmire”, joka tarkoittaa upottavaa rämettä eli sitä vetelää, jonne suolta päädytään.

Jotkut väittävät, että islamissa on jotain sellaista, minkä vuoksi se ei kykene uudistumaan, maallistumaan eikä rauhoittumaan.

Tällainen demonisointi on yhtä järjetöntä kuin islamin korottaminen muiden uskontojen yläpuolelle. Todennäköisesti muslimien kuohunta hiipuu samalla tavalla kuin muidenkin uskontojen. Optimistisimmat tutkijat uskovat, että niin voi tapahtua hyvinkin pian.

Moment-lehdessä maineikas poliittisen väkivallan tutkija David Rapoport nimitti islamilaista väkivaltaa modernin terrorismin neljänneksi aalloksi. Ensimmäisen nostatti anarkismi, toisen siirtomaiden vapaustaistelu ja kolmannen kylmä sota. Jokainen kausi on kestänyt sukupolven verran.

Rapoportin mukaan ääri-islamismin aalto voi laantua 15 vuodessa puhtaaseen uupumukseen, kunhan länsimaat malttavat olla heittämättä uusia sytykkeitä liekkeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat