Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Litmanen opetti tädille?

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Osallistuin Helsingin kirjamessuilla tietokirjaraatiin, ja jouduin lukemaan sitä varten myös jalkapalloilija Jari Litmasen elämäkerran. En olisi kyllä muuten siihen tarttunut. Yllättäen kirjasta tuli minulle tärkeä teos, jota en unohda.

Mitä annettavaa Litmasella voi olla meikäläiselle? Lapsuus kosketti. Minäkin olen urheiluperheestä, jossa isä, äiti ja koko perhe pyörivät seurassa mukana.

Mutta oli myös jotain, joka vetosi ihan tässä ja nyt. Kun luin Litmasen kirjaa, omalla työpaikalla oli käynnissä yt-neuvottelut ja edessä irtisanomisia. Siihen hetkeen kirja kolahti täysillä.

Litmasen kirja kertoo hänen urastaan, siis työelämästä. Eikä se ole johtamistaidon opas, se on alaisuuden opas.

Lukijalle tulee ehdottoman selväksi, että huiputkin saavat potkuja. Eihän huippujoukkueissa edes ole huonoja pelaajia. Silti jonkun on joskus lähdettävä. Paraskin voi saada kenkää: tulee uusi valmentaja ja sanoo, että minulla ei ole sinulle käyttöä. Se on pelottava ajatus. Mutta samalla on lohduttavaa tietää, että tähtikin on kokenut kovia.

Litmastakin on kohdeltu töissä huonosti. Barcelonassa valmentaja ei edes tervehtinyt häntä käytävällä. Tuntuuko tutulta?

Huomasin lukevani Litmasen kirjaa kuin selviytymisopasta. Miten hän toimi, kun työelämässä tökki? Ensinnäkin hän keskittyi pitämään itsensä kunnossa ja työkykyisenä. Ja mikä tärkeintä, hän piti koko ajan päällimmäisenä mielessä sen, minkä osaa parhaiten ja mistä tykkää eniten – eli pelaamisen.

Hän ei missään vaiheessa lakannut tykkäämästä itse työstä. Ei joku tylsä firma tai masentava pomo saanut hänen elämästään valtaa. Hän tiesi, että halusi tehdä juuri tätä työtä, jossain.

Litmanen tykkää brasilialaisista huippupelaajista, jotka pokkana jatkavat pelaamista alemmilla tasoilla, kun eivät enää ole huipulla. Vaikka ura on muka ohi. Se ei ole noloa, eikä sitä tehdä rahasta. Se on elämäntapa. Hänkin jatkoi töitä, vaikka jalka oli ihan romuna. Ei mitään hinkua saikulle eikä eläkkeelle.

Nyt te tietysti sanotte, että Litmanen on onnekas poikkeus: hän on lahjakas ja on aina tiennyt, mitä haluaa tehdä. Ei kaikille työ ole intohimo ja elämäntapa. Ei kaikista tule tähtiä millään.

Jotain samaa on silti myös taviksen elämässä. Jokainen voi olla ammatistaan ylpeä ja tykätä työstään. Kun töissä on ankeaa tai työpaikka menee alta, pitää vaalia sitä, että halu tehdä töitä säilyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat