Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Delfinaarion sulkeuduttua kotieläinten oikeudet esiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomat kommentoi Maailman terveysjärjestön WHO:n päätöstä nostaa makkarat ja muut prosessoidut lihat syöpävaarallisten tuotteiden listalle.

”Lihajalosteet rinnastetaan hyytävästi jopa tupakkaan ja asbestiin, joiden vakavat syöpäriskit ovat yleisesti tiedossa. Lisäksi punainen liha luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.”

”Kohtuus on viisautta muussakin kuin alkoholinkäytössä. Jos makkaraa ahmii kilon päivässä, koituu siitä takuulla muitakin haittoja kuin kohonnut riski sairastua paksusuolen syöpään. Ylipäätäänkin ääripäät, kuten hiilihydraatteja välttävät ja proteiinia ahmivat karppaajat saattavat myös syödä riskirajoilla. Ihmisillä on vapaus valita elintapansa, joissakin tapauksissa ihminen valitsee terveyden sijasta sairauden.”

Ilkka puntaroi Ylen MOT-ohjelmassa esitettyä, suomalaisilla teurastamoilla salakuvattua videomateriaalia, jossa teuraseläimiä kohdeltiin epäasiallisesti.

”Suomalaisella elintarviketuotannolla ei ole varaa toistuviin kohuvideoihin. Tuottajien ja teollisuuden on tehtävä osansa hyvien ja avoimien käytäntöjen ja toimintatapojen eteen.”

”Nyt on nähty muutamien suomalaisteurastamoiden epäkohdat. Näkemättä on, miten ulkomaisissa teurastamoissa toimitaan.”

Aamulehti pitää päätöstä Särkänniemen delfinaarion sulkemisesta vaikeana mutta oikeana.

”Yleiset asenteet ovat muuttuneet. Tänään mietitään aiempaa tarkemmin, mitä ihminen saa hyvällä omallatunnolla tehdä eläimille ja eläimillä. Sirkusnorsut siirtyivät jo historiaan, häkkikanalat kiellettiin ja niin edelleen.”

”Ehkä tulevaisuudessa käydään myös perustavaa laatua oleva keskustelu ahtaissa asunnoissa pidettävien koirien ja muiden kotieläinten ’oikeuksista’ ja niiden jalostamisesta, jossa ihmisten visuaaliset mieltymykset tuntuvat käyvän eläinten hyvinvoinnin edellä.”

”Delfinaarion sulkemisessa tosin eettisyyden rinnalla oli vähintään yhtä tärkeänä perusteena raha. Särkänniemi on luotu houkuttamaan Tampereelle kävijöitä ja generoimaan kaupungille, sen yrittäjille ja asukkaille tuloa. Tappiollinen kohde ei täytä kriteerejä.”

”Maailmalla toki on avattu ja suunniteltu uusiakin delfinaarioita. Sijainnit kertovat omaa kieltään: yksi on Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa, toisen ovat perustaneet venäläiset Phuketiin Thaimaassa.”

Pohjalainen kysyy, veikö lama delfiinit Tampereelta.

”Ilmeisesti heikentynyt kannattavuus ja kiihtynyt julkinen arvostelu ovat molemmat yhdessä johtaneet delfinaarion sulkemiseen. Samaan suuntaan on toiminut myös tieto, että delfiinit ovat jo vanhainkoti-iässä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat