Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi-idän sodat eivät lopu nopeasti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Pakolaiskriisi on herättänyt Euroopan tiedostamaan Lähi-idän sotien vaarat aivan uudella tavalla. Katkera mutta ymmärrettävä kommentti alueelta on, että hädän määrään havahduttiin vasta kun pakolaismäärät kasvoivat nopeasti myös rikkaissa maissa.

Nyt Euroopan maat korostavat sekä yksitellen että yhdessä EU:ssa, miten välttämätöntä on saada sodat loppumaan sekä Irakissa että Syyriassa ja väkivaltainen sekasorto hallintaan Libyassa. Sotien lopettamisen merkitystä korostetaan hyvin todennäköisesti myös Suomen seuraavassa turvallisuuspoliittisessa selonteossa, jonka laatiminen on käynnistynyt ulkoministeriössä.

Uusi yritys tilanteen rauhoittamiseksi käynnistyy tänään perjantaina Wienissä. Syyrian sotaan haetaan poliittista ratkaisua aiempaa laajemmissa neuvotteluissa. Myös Iran on paikalla. Mukana ovat nyt kaikki maat, joiden antamilla voimavaroilla sota jatkuu, mutta Syyrian poliittisen ja sotilaallisen opposition ja myös maan hallituksen osallistuminen oli torstaina epäselvää. Diplomatiaa tarvitaan, sopu ei ole näköpiirissä.

Euroopan pitää lisätä vielä huomattavasti omia ponnistuksiaan sotien lopettamiseksi omin toimin, yhdessä Yhdysvaltain kanssa sekä osana laajempia kansainvälisiä kokoonpanoja. Samalla pitää varautua terrorin ja suurten pakolaismäärien aiheuttamien kriisin jatkumiseen vielä vuosia.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sodat nousivat Ukrainan sodan rinnalla Euroopan turvallisuuden uhkiksi jo viime vuonna, kun terrorijärjestö Isis voimistui Syyrian ohella Irakissa. Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti Isisin kohteiden ilmapommitukset.

Suomi muutti silloin aiempaa politiikkaansa ja ryhtyi valmistelemaan sotilasneuvonantajien lähettämistä Pohjois-Irakin kurdialueen hallintokaupunkiin Erbiliin. Se oli Suomen kannalta merkittävä päätös, mutta Irakista katsottuna aika pieni muutos kokonaistilanteessa.

Myös suurempien Euroopan maiden ponnistukset kannattaa suhteuttaa sekä Syyrian ja Irakin sotien monimutkaisuuteen että Yhdysvaltain suurten satsausten rajallisiin tuloksiin.

Isisin-vastainen kampanja oli jatkunut jo pitkään, kun pakolaisvirrat Eurooppaan alkoivat keväällä kasvaa. Siihenastiset toimet eivät riittäneet hillitsemään väkivaltaa, joka on terroriuhan ja pakolaiskriisin alkulähde.

Neuvottelut Wienissä ovat osa uutta tapahtumien vyöryä Irakin ja Syyrian sotien ympärillä.

Syyskuussa Venäjä aloitti ilmapommitukset Syyrian hallituksen tueksi. Pommituksillaan Venäjä heikentää länsimaiden tukemia kapinallisryhmiä Syyriassa, pönkittää presidentti Bashar al-Assadia ja vahvistaa asemaansa neuvotteluissa. Tällä viikolla Yhdysvallat ilmoitti lisäävänsä iskujaan Isisin kohteisiin Irakissa ja Syyriassa ja harkitsevansa myös erikoisjoukkojen iskuja, joilla annettaisiin uudenlaista apua maan tukemille ryhmille.

Yhdysvaltain johtama liittouma kohdistaa iskunsa terrorijärjestö Isisiin, mutta myös Yhdysvallat pyrkii ylläpitämään asemiaan neuvottelupöydässä lisäämällä aseapua Venäjän pommittamille kapinallisryhmille.

Sota Syyriassa ei ole loppumassa vaan monimutkaistumassa. Syyrian sota ylläpitää väkivaltaa myös Irakissa. Hintana on uusi pakolaisaalto Eurooppaan.

Yhdentynyt Eurooppa tekee periaatteessa oikeita asioita sekä EU:n että Isisin-vastaisen liittouman kautta. Tukea annetaan Irakissa hallitukselle ja Syyriassa yrityksille neuvotella sotaan poliittinen ratkaisu. Toimet eivät riitä, mutta niitä on pakko jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat