Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede ja sivistys eivät saa jäädä sivuun keskustelusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kirjoitti tiistaina avoimen kirjeen Suomen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johdolle. Kirjeen mukaan taloudellisen niukkuuden aikana vaaditaan isoja rakenteellisia uudistuksia, joiden avulla syntyisi nykyistä laadukkaampi, tehokkaampi ja vaikuttavampi korkeakoululaitos.

Grahn-Laasosen mukaan ongelma ei ole Suomen korkeakoulujen resurssien puute vaan pikemminkin resurssien tehoton hyödyntäminen. ”Saamme samalle rahalle vähemmän vastinetta yhteiskunnan hyödyksi kuin tärkeimmät verrokkimaamme”, ministeri kirjoitti. Panostuksia pitäisi Grahn-Laasosen mukaan keskittää niille tutkimusalueille, joilla voidaan nousta maailman kärkeen.

Ministeri sai kirjeeseensä suorastaan vyöryn avoimia vastauksia – kritiikkiä ei tullut niinkään rehtoreilta, vaan tieteen varsinaisilta tekijöiltä eli korkeakoulujen opettajilta ja tutkijoilta.

Reaktio oli tervetullut.

Korkeakoulukeskustelu on liikkunut viime aikoina lähinnä hallinnollisella ylätasolla: koulutus-, tutkimus- ja innovaatiojärjestelmässä. Korkeakoulujen pitää tietenkin pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Niiden pitää olla laadukkaita, tehokkaita ja vaikuttavia. Suomessa on liian laaja korkeakouluverkosto, jonka päällekkäisyyksiä on syytä purkaa.

Silti pitäisi puhua myös itse asiasta eli tieteestä ja sivistyksestä.

Tutkimusta ei voi kohdentaa vain hallinnollisilla päätöksillä. Maailma muuttuu nopeasti: kukaan ei tiedä, miltä aloilta tieteelliset läpimurrot löytyvät vuonna 2025.

Tieteen painopisteiden pitäisikin määrittyä tutkimuksen itsensä kautta. Uudet tieteelliset oivallukset pohjaavat aina aiemmin tutkittuun. Lyhytjänteinen tehokkuusajattelu voi viedä painopistettä liiaksi soveltavaan tutkimukseen ja samalla perustutkimuksen romuttumiseen.

Yliopistoilla on myös laaja sivistystehtävä. Tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien vuoksi Suomessa on korkea koulutustaso. Laaja pohja mahdollistaa sen, että myös tieteen huippuosaajia löytyy enemmän. Se on Suomen tärkein kilpailuvaltti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat