Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digikansalaisen tietosuojaa muovaa nyt kolme ässää: some, Snowden ja Safe Harbor

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Digikansalaisen tietosuojaa muovaa nyt kolme ässää: some, Snowden ja Safe Harbor.

Sosiaalinen media on muuttanut radikaalilla tavalla suhdetta paitsi kännykkään myös yksityisyyteen. Kaikesta jää digijälkiä. Niitä voi seurata, ja niitä seurataan. Siitä Edward Snowden antoi šokkiherätyksen tietovuodoillaan.

Snowdenin paljastukset liittyivät Yhdysvaltain tiedustelupalvelun NSA:n harjoittamaan tietoliikenteen massavalvontaan. Se taas on vaikuttanut EU-tuomioistuimen päätökseen niin sanotussa Safe Harbor -tapauksessa.

EU-tuomioistuimen päätös on erittäin merkittävä. Tuomioistuin linjasi, että eurooppalaiset yritykset eivät enää voi siirtää henkilötietoja Yhdysvaltoihin. Syynä on NSA:n vakoilu.

Päätöksen analysointi on vielä kesken. Asiaa pohditaan nyt ympäri maailmaa. Päänvaivaa tuomio aiheuttaa myös puolustusministeriössä: mitä päätös merkitsee tiedustelulle?

Tätä pohti maanantaina koolla ollut sotilastiedustelulakia valmisteleva työryhmä. Se sai toiseen kokoukseensa selvityksen Safe Harbor -päätöksestä. Tuomiossa lähdetään siitä, että verkon massavalvonta on laitonta. Verkkotiedustelu puolestaan on mitä suurimmassa määrin massavalvontaa.

Puolustusministeriön sotilastiedustelulakia valmisteleva ryhmä päätyi siihen, ettei Safe Harbor -päätös estä verkkotiedustelua. Reunaehtoja se kyllä asettaa.

Tiedustelulakien valmistelu on täynnä vaativia kysymyksiä, joissa sekoittuvat politiikka, juridiikka, perusoikeuksien punninta, tietoturva ja kansallinen turvallisuus.

Julkiseen keskusteluun voisi tuoda pikapuoliin kolme täsmäkysymystä. Miten verkkotiedustelusta tehdään sellaista, ettei se ole massavalvontaa – minkä kynnyksen ylittäminen tekee valvonnasta kohdennettua? Entä kuka valvoo valvojaa? Sitten on kysymys, jota on hankala muotoilla napakasti.

Kyse on suhteellisuusperiaatteesta.

NSA:n vakoilukoneisto syntyi aikana, jolloin USA julisti sodan terrorismia vastaan. Kyse oli poikkeusajan aseesta. Miten tästä poikkeustilasta tuli perustila?

Jotta tiedustelulle saadaan kansalaisten luottamus, on perusteltava, mikä todella on se uhka kansalliselle turvallisuudelle, johon voi vastata vain tiedustelulla.

Tähän asti tiedustelukäytäntöjä on perusteltu lähinnä sillä, että samoin tekevät kaikki muutkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat