Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen pitää hakea uusia mittakaavaetuja

Pääkirjoitus
 
Otto Toivanen

Luova toiminta hyötyy niin sanotuista kasautumiseduista: kun samantapainen toiminta keskittyy jollekin tietylle alueelle, se hyödyttää kaikkia alan toimijoita.

Näiden kasautumisetujen ohella luova toiminta hyötyy tiettyyn määrään asti mittakaavaedusta: suuremmassa yksikössä toiminta on parempaa ja tehokkaampaa. Toisaalta mittakaavaedun kanssa on ristiriidassa se, että kilpailusta on hyötyä. Kasautumis- ja mittakaavaedut koskevat myös korkeakouluja.

Poliittisia päätöksiä valmisteltaessa joudutaan puntaroimaan tarkoin sitä, miten väheneviä korkeakoulutuksen resursseja keskitetään tarkoituksenmukaisesti niin, että maan sisäinen kilpailu säilyy tai jopa voimistuu.

Opetuksessa ja tutkimuksessa tämän kysymyksen – ja siihen tarjotut vastausvaihtoehdot – tekee ajankohtaiseksi se, että hallitus edellyttää kärkihankkeiden toimintasuunnitelmassaan korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta esityksiä rakenteellisesta kehittämisestä helmikuussa 2016. Samaisen toimintasuunnitelman mukaan korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tulee suunnata resurssejaan ”osaamiskeskittymiin” valitsemillaan painopistealueilla.

Aikataulu on erittäin tiukka. Millä perusteilla näin kauaskantoiset päätökset voidaan tehdä näin nopeasti?

Sen enempää hallituksella, johtavilla virkamiehillä kuin korkeakoulujen johdollakaan ei ole eikä tule koskaan olemaan kristallipalloa, josta näkisi, mikä on seuraava Suomen tieteen johtotähti. Yhtä vaikeaa on arvioida, mikä on korkeakoulutetun työvoiman tarve 10–20 vuoden päästä.

Jotain pitää kuitenkin tehdä: korkeakoulujen ja tutkimussektorin resurssit on jyvitetty tehottomasti, eikä nykyinen järjestelmä tarjoa korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille kannustimia uudistua.

Suomeen pitäisi luoda järjestelmä, joka ohjaa korkeakoulujen resursseja oikeaan suuntaan alhaalta ylös -periaatteella.

Tutkimusta rahoitettaessa pitää käyttää vertaisarviointia – tehtiinpä tutkimusta sitten korkeakouluissa, tutkimuslaitoksissa tai jossain muualla, ja olipa kyse projektirahoituksesta tai perusrahoituksen osasta.

Suomen Akatemian yhteyteen perustettiin vuonna 2014 strategisen tutkimuksen neuvosto, joka rahoittaa tarvelähtöistä, pitkäjänteistä ja ohjelmamuotoista tutkimusta. Seuraava luonteva askel tähän oikeaan suuntaan olisi tieteenalakohtaisen vertaisarvioinnin lisääminen yliopistojen rahoittamisessa.

Otto Toivanen
Otto Toivanen

Olisi virhe ymmärtää skaalaedut väärin. Olennaista ei ole korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen koko vaan se, minkä kokoisia tutkimusta tekevät ja opetusta antavat yksiköt ovat.

Pienessä korkeakoulussa yksiköt voivat olla oikean kokoisia, jos korkeakoulu on keskittänyt toimintansa oikein. Suuressa korkeakoulussa yksiköiden koot saattavat olla epätarkoituksenmukaisia, jos korkeakoulu toimii liian monessa oppiaineessa.

Tieteenalat tarvitsevat ainakin minimimitoituksen, joka tekee koulutuksen, tutkijakoulutuksen ja tutkimuksen mahdolliseksi.

Vaikka kilpailu on tieteessä viime kädessä kansainvälistä, kotimaisen kilpailun unohtaminen olisi virhe. Resurssit tulee jakaa tieteenaloittain niin, että yksiköt pystyvät toimimaan itsenäisesti ja kilpailemaan keskenään.

Korkeakoulujen tulee keskittää toimintaansa tieteenaloittain ja tutkimusyksiköihin, jotka ovat mittakaavaetujen kannalta riittävän suuria. Muiden tieteenalojen opetus voidaan ostaa toisilta korkeakouluilta.

Keskittyminen ei suinkaan tarkoita kaiken kasautumista pääkaupunkiseudun yksiköihin.

Ei ole samantekevää, miten korkeakoulujen rakennemuutos toteutetaan. Järjestelmän tulee sallia resurssien siirtyminen saman tieteenalan sisällä nouseville yksiköille ja pois taantuvista yksiköistä – ja myös resurssisiirtymät kokonaan uusille aloille.

Rahoitusleikkausten aiheuttamia ongelmia voidaan lieventää, jos rakenteita muutetaan samanaikaisesti. Kiireessä voidaan kuitenkin aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin saada hyötyä.

Hallituksen paaluttama aikataulu ei näyttäisi sallivan ainakaan ensimmäisessä vaiheessa alhaalta ylös -periaatteeseen perustuvaa rakennemuutosta.

Hallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat suuren haasteen edessä.

Kirjoittaja Otto Toivanen on taloustieteen professori Leuvenin yliopistossa ja vieraileva taloustieteen professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat