Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluelaki muuttuu kohta Soinin haluamaan muotoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten nuorisojärjestö pitää tänä viikonloppuna syyskokoustaan Seinäjoella. Kokouksessa muun muassa valitaan Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Puolueesta vastikään erotettu Sebastian Tynkkynen haluaisi jatkaa tehtävässä, mutta hänelle on ilmaantunut haastaja: Samuli Voutila, joka on aiemmin toiminut samaisessa järjestössä muun muassa varapuheenjohtajana.

Tynkkysen erottaminen oli puheenjohtaja Timo Soinin osoitus siitä, että puolue on yhä tiukasti hänen hyppysissään.

Samaan aikaan Soini kiristää otettaan puolueesta entisestään. Hallitus antoi viime viikolla eduskunnan käsiteltäväksi esityksen puoluelain muuttamisesta, joka kulkee Lex Soinin nimellä. Muutos tarkoittaisi sitä, että puoluetuki jää emopuolueelle, vaikka yli puolet puolueen eduskuntaryhmästä lähtisi muualle.

Lex Soinilla kumottaisiin Lex Vennamo, jota on käytetty lähinnä perussuomalaisten edeltäjän Smp:n ja siitä irronneiden ryhmittymien taloudellisten välien ratkomiseen. Soini vaati ja sai asiasta kirjauksen hallitusohjelmaan.

Lakiesityksen perusteluissa muutokselle on laadittu ylevät syyt. Niiden mukaan ”ehdotus korostaisi äänestäjien vaaleissa ilmaisemaa tahtoa eduskunnan kokoonpanosta. Vaalikauden aikana tapahtuvat edustajien siirtymiset puolueesta toiseen eivät tapahdu äänestäjien, vaan siirtyvien kansanedustajien tahdosta.”

Lakimuutos on omiaan hillitsemään entisestään Soiniin tyytymättömien puolueen kansanedustajien julkista kapinointihalua. Ryhmästä saa toki erota, mutta puoluetukea ei saa mukaansa.

Ilman puoluetukea, pelkän kansliamäärärahan turvin, on pientäkin puoluetta työlästä pyörittää.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuodenvaihteessa. Sen jälkeen Soini voi huoahtaa helpotuksesta: puolueen talous on ainakin lähivuosiksi turvattu.

Samassa yhteydessä muutetaan puoluetuen jakoperusteita niin, että tukea voivat saada myös eduskunnan ulkopuoliset puolueet, jos ne saavat valtakunnallisesti vähintään kaksi prosenttia äänistä.

Viime kevään vaaleissa sellaisia puolueita ei ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat