Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksikielinen koulu – ja tack

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Suomi on kaksikielinen maa. Tästä huolimatta kaksikielisessä Suomessa on edelleen täysin yksikielinen koulujärjestelmä, mikä on vuonna 2015 erikoista. Ruotsin- ja suomenkielinen opetus on pidetty erillään myös Helsingissä.

Selityksenä on historia ja etenkin se, että ruotsinkieliset ovat vierastaneet kaksikielisiä kouluja. Teoria on, että jos koulu olisi sekä ruotsin- että suomenkielinen, alkaisi valtakieli suomi vähitellen dominoida ja vähemmistökieli ruotsin asema rapautuisi.

Toisin sanoen kaksikielisen Suomen takaa ruotsinkielisten poliitikkojen mielestä parhaiten yksikielinen koulujärjestelmä. Tämä on ollut hallitseva ajattelutapa 1980-luvulta lähtien.

Aikaa on kuitenkin kulunut 30 vuotta, maailma on nyt toinen. Etenkin pääkaupunkiseudun ruotsinkieliset koululaiset ovat usein kaksikielisistä perheistä. Monen kotikieli on oikeasti jopa suomi, jos perheen vanhemmista toinen on suomenkielinen ja toinen kaksikielinen suomenruotsalainen.

Periaatteessa ruotsinkieliset koulut ovat siis paperilla yksikielisiä, mutta käytännössä kielitaito luokissa vaihtelee paljon. Pihoilla puhutaan myös suomea. Lapset kertovat kotona sujuvasti siitä, mitä kieltä kukin kavereista ja kavereiden vanhemmista mieluiten puhuu. Tällaisille lapsille kaksikielisyys on normaalia, ei politiikkaa. Olisiko siten aika jo vakavasti miettiä, miten koulu voisi paremmin tukea kaksikielisyyttä?

Yksikielisen koulujärjestelmän hyvä tarkoitus on suojella ruotsinkielistä kielivähemmistöä, mutta samalla se myös osin estää suomenkielisiltä lapsilta mahdollisuuden kaksikielisyyteen. Kielikylpypäiväkoti voi vielä olla suomenkielisille perheille helppo valita, mutta pelkän ruotsinkielisen koulun valitseminen on iso päätös ja vaatii perheeltä paljon, jos ruotsi ei ole ensisijainen kotikieli.

Kiinnostusta kaksikielisyyteen kuitenkin varmasti olisi: moni suomenkielinen perhe arvostaa ruotsia sekä käytännöllisistä että kulttuuriin liittyvistä syistä.

Avoin keskustelu kaksikielisestä koulusta on kuitenkin ollut perinteisesti vaikeaa, ja se kärjistyy helposti. Keskustelua on torjuttu vedoten myös siihen, ettei keskustelun avaaja ymmärrä ruotsin asemaa maassa. Mutta ehkä ruotsin kieli jopa vahvistuisi Suomessa, jos useampi lapsi kasvaisi aidosti kaksikieliseksi.

Erilaisia kaksikielisen koulun ja opetuksen malleja on paljon, suppeista laajoihin. Niistä – sekä eduista että haitoista – kannattaisi puhua avoimesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat