Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentit koettelevat valtansa rajoja

Pääkirjoitus
 
Tapio Raunio

Suomen poliittinen järjestelmä on muuttunut merkittävästi 1980-luvun lopulta lähtien. Etenkin presidentin roolia ja valtaoikeuksia on kavennettu huomattavasti. Perustuslaillisten uudistusten tavoitteena oli parlamentarisoida maamme politiikkaa ja karsia presidentin vaikutusvaltaa.

Muutos kulminoitui vuoden 2000 perustuslakiin, mutta jo tuolloin useat poliitikot ja tutkijat ennakoivat vaikeuksia. Perustuslaki sisälsi monia pykäliä, joiden epäiltiin johtavan ristiriitoihin hallituksen, eduskunnan ja presidentin välillä.

Tarja Halosen presidenttikaudet olivat jännitteiden ja jopa avointen vastakkainasettelujen värittämää aikaa. Halonen hyödynsi täysimääräisesti valtaoikeuksiaan, vaikka perustuslaki antoi mahdollisuuden myös maltillisempaan lähestymistapaan. Hallitus ja presidentti vakuuttivat yhteistyön toimivan, mutta todellisuudessa ristiriitoja esiintyi sekä sisäpolitiikassa että ulkosuhteissa.

Hallitus ja eduskunta vastasivat riisumalla presidentin valtaa vielä enemmän. Vuoden 2012 perustuslakiremontissa säädettiin, että vain pääministeri edustaa Suomea Eurooppa-neuvostossa. Lisäksi presidentin nimitysoikeutta karsittiin ja käyttöön tuli uusi konfliktinratkaisumekanismi: eduskunnan kanta ratkaisee, jos presidentti ja hallitus ovat päätettävästä asiasta eri mieltä. Mekanismi alleviivaa hallituksen johtajuutta ulkopolitiikassa.

Uudistukset näyttävät johtaneen tavoiteltuihin tuloksiin. Presidentin valtaoikeuksien riisuminen on vähentänyt presidentin ja hallituksen välisten ristiriitojen todennäköisyyttä.

Presidentti voi vaikuttaa sisäpolitiikkaan tai lainsäädäntöön käytännössä ainoastaan julkisuuden kautta, ja EU-asiat on rajattu entistä selvemmin yksinomaan hallituksen toimivaltaan.

Ulkopolitiikassa on syntynyt työnjako, jossa hallitus ja pääministeri ovat vastuussa EU:n kautta hoidettavista asioista ja presidentti keskittyy kahdenvälisiin suhteisiin varsinkin unionin ulkopuolisten maiden ja niiden presidenttien kanssa. Puolustusvoimien ylipäällikkönä presidentti päättää hallituksen esityksestä kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisesta.

Presidentti ei ole epäröinyt hyödyntää kapeaa tonttiaan. Ukrainan kriisin aikana Sauli Niinistö on ottanut aktiivisen roolin varsinkin Venäjän-suhteissa. Tätä kautta presidentti on paljon esillä mediassa, mutta käytännössä Suomen ulkopolitiikka on yhä enemmän kytkeytynyt EU:n yhteisiin kantoihin.

Suomessa on EU-jäsenyyden alusta lähtien keskusteltu tasapainon löytämisestä kahdenkeskisten ulkosuhteiden ja EU:n ulkopolitiikan välille. Presidentti-instituutio tarjoaa mahdollisuuden kahdenkeskisten kanavien aktiivisempaan hyödyntämiseen, mutta yhtenäisen politiikan näkökulmasta aktiivisuus ei aina välttämättä ole hyvästä – ei varsinkaan, jos presidentin tavoitteet poikkeavat hallituksen tai EU:n ulkopolitiikan linjasta.

Perustuslaki määrää presidentille tiettyjä tehtäviä, mutta muuten presidentti voi varsin vapaasti valita, miten hän virkaansa hoitaa.

Presidentti Niinistö tapaa sekä pääministeriä että ulkoministeriä säännöllisesti. Aktiivinen ja ahkerasti matkusteleva presidentti on kuitenkin haaste ulkopolitiikan yhteisjohtajuudelle, sillä hallituksen – eduskunnasta puhumattakaan – on lähes mahdotonta pysyä perillä presidentin toimista.

Niinistö ei ole myöskään epäröinyt astua tonttinsa ulkopuolelle: hän on esittänyt toistuvasti näkemyksiään hallituksen toimivaltaan lukeutuvista kysymyksistä. Presidentti elävöittää yhteiskunnallista keskustelua, mutta toisaalta kansalaisille voi muodostua väärä käsitys presidentin vaikutusvallasta. Niinistön aktiivisuus saattaa toki miellyttää kansaa, ovathan suomalaiset kyselyissä haikailleet vahvan presidentin perään.

Istuva presidentti on perinteisesti ollut arvostelun yläpuolella: puolueet – tai varsinkaan istuva hallitus – eivät ole kommentoineet julkisesti presidentin toimia, koska sitä ei pidetä sopivana.

Sauli Niinistön aktiivisuus tuskin miellyttää kaikkia – ei jokaista hallituksen jäsentä ja virkamiestä eikä varsinkaan niitä kansalaisia, jotka edustavat erilaista arvomaailmaa kuin istuva presidentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat