Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskoulu on kuin luotu maahanmuuttajien kotouttamiseen

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tuli nuoruus mieleen, kun kuuntelin taannoin koulutusihmisten puhetta ”nivelvaiheista” ja ”opintopoluista” eli siitä, miten nuoret saataisiin jatkamaan opintojaan peruskoulun jälkeen.

1970-luvulla maaseutukaupungissa monella tytöllä oli nivelvaiheeseensa osoite valmiina: talouskoulu. Itse en sitä käynyt, mutta moni tuttu kävi. Se oli silloinen tapa viettää välivuotta ja etsiä suuntaansa.

Koko talouskoulu tuntui minusta silloin taantumukselliselta ajatukselta, kotirouvatreeniltä: kokonainen vuosi aamusta iltaan pelkkiä keittiöhommia, kodinhoitoa, käsitöitä ja lastenhoitoa.

Kaikki talouskoulun opiskelijat ainakin kavereideni luokkakuvissa olivat tyttöjä, joilla oli esiliinat ojennuksessa, vaikka ei kai kouluun pääsy ollut periaatteessa pojiltakaan kielletty.

Talouskouluilla on kunniakas historia. Monet niistä ovat naisyhdistysten ja marttojen perustamia. Yhdistykset halusivat parantaa talouskouluilla naisten yhteiskunnallista asemaa.

Itse luulin talouskoulujen jääneen koulutusuudistusten jalkoihin, mutta niitä oli jäljellä aina tämän vuoden kevääseen asti. Tästä vuodesta eteenpäin ne on sisällytetty niin sanottuun valma-koulutukseen, joka valmentaa ammatilliseen peruskoulutukseen. Niihin mennään paitsi oppimaan käytännön taitoja myös keräämään pisteitä yhteishakuun.

Pitäisikö talouskoulujen perinne elvyttää ja päivittää ne vielä selvemmin sitä vaihetta varten, jossa nuoret etsivät suuntaansa? Jos vaikka koulutuspolitiikallakin käytäisiin yleistä uusavuttomuutta vastaan?

Vanhan kunniakkaan nimen voisi säilyttää, ja talouskoulusta voisi tehdä kunnolla sukupuolineutraalin. Perinteisten keittiö- ja kodinhoitotöiden lisäksi opinnoissa voisi painottaa nykyaikaista arjen hallintaa. Näin toimit rengasrikon sattuessa! Näin asennat digiboksin! Näin pidät puolesi lainaneuvotteluissa pankin kanssa!

Talouskoulu voisi nimensä mukaisesti tarjota myös käytännönläheistä koulutusta omien raha-asioiden hoitoon. Se tuntuu olevan monella nuorella pitkään haussa, eikä kotoakaan aina saa siihen parasta mahdollista oppia.

Lisäksi talouskoulu on kuin luotu maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Puolen vuoden koulutus suomalaisen arjen taidoista yhdistettynä kielikoulutukseen ei olisi lainkaan huono pohja jatkaa eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat