Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Kiinan mukana nousi, nyt Kiinan mukana laskee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kymmenen viime vuoden aikana moni Afrikan maa on luonut läheiset taloudelliset suhteet Kiinaan. Kiina on päässyt kiinni mantereen luonnonrikkauksiin, ja Afrikka on saanut Kiinasta investoijan, joka ei turhaan kysele ihmisoikeuksien ja demokratian pelisääntöjen perään eikä toimi läntisten kehitysaputoimien vauhdissa. Nimi paperiin, ja Kiina hoitaa heti rahat ja rakentamisen.

Mutta jos sitoo itsensä kiinni nousevaan talousmahtiin ja sen tahtiin, sidoksia ei hetkessä katkaista, jos talousmahti alkaa vajota.

Kiinan talouskasvu on hidastunut ja hidastunee edelleen. Viralliset arviot bruttokansantuotteen kasvusta tälle vuodelle ovat seitsemän prosentin tuntumassa. Maan vientiä ja kotimarkkinoita seuraavat epäilevät, että numeroita on kaunisteltu ja todelliset kasvuprosentit ovat ehkä enää puolet Kiinan ilmoittamista.

Kasvu olisi silti Eurooppaan verrattuna vauhdikasta, mutta vedon hiipuminen tuntuu jo selvästi esimerkiksi Afrikassa.

Kiinan vaikutusta voimistaa se, että öljyä myyvät Afrikan maat kärsivät öljyn hinnan alentumisesta. Ulkomaiset investoinnit mantereen uusiin energiakenttiin hyytyvät.

Osa alueen maista voisi hyötyä energian hinnan laskusta – kaikki eivät vie energiaa. Samaan aikaan ovat kuitenkin laskeneet myös elintarvikkeiden ja raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat, mikä on syönyt monen energiaa tuovan maan vientituloja.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF olettaa, että Saharan eteläpuolisten maiden kasvu hidastuu. IMF:n olettamat kasvuprosentit ovat yhä kelvollisia, mutta näissä maissa pienikin hidastuminen lisää suoraan köyhyyttä.

Afrikan mailla ei ole samanlaista luksusta kuin esimerkiksi Venäjällä tai Saudi-Arabialla: suuria rahastoja, joilla paikataan budjetin pohjaa.

Jos kasvun hidastuminen ja julkisen talouden säästöt tuottavat Euroopassa työttömyyttä, Afrikassa ne tuottavat nälänhätää.

Jos Saharan eteläpuolisen Afrikan tilanne kurjistuu, pakolaisten virta Eurooppaan jatkuu vielä pitkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat