Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolait yritetään vielä välttää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse RAntanen
Kuva: Lasse RAntanen

Hallituksen niin sanotut pakkolait alkavat olla lähes valmiit lausuntokierrokselle. Samaan aikaan työmarkkinajärjestöt jatkavat neuvotteluja hallituksen esitykset korvaavista keinoista. Kummankin takarajana pidetään alkanutta marraskuuta.

Hallitus antoi syksyllä ukaasinsa työelämän pakkolaeista, kun järjestöt eivät alkaneet päästä sopuun yksikkötyökustannuksia alentavista toimista. Pakkolaeilla hallitus muun muassa leikkaisi lomarahoja, lyhentäisi pisimpiä lomia, säätäisi sairauslomalle ensimmäisen päivän karenssin sekä poistaisi loppiaiselta ja helatorstailta arkipyhäkorvauksen.

Piakkoin lakiesitykset ovat valmiita lähtemään lausuntokierrokselle, josta kaavaillaan poikkeuksellisen nopeaa. Hallituksen suunnitelmissa on yhä, että pakkolait voitaisiin antaa eduskunnalle kevätistuntokauden alkupuolella, mahdollisesti jo helmikuussa.

Esityksiä pakkolaeiksi sorvataan työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä, jossa on mukana kaikkien työmarkkinakeskusjärjestöjen edustus. Vaikka palkansaajat ovat neuvotteluissa mukana, lähtökohtaisesti ne vastustavat pakkolakeja. Lakiesitysten sisällöstä riippumatta palkansaajajärjestöt aikovat jättää työryhmän raporttiin eriävän mielipiteensä.

Pakkolakien valmistelussa on paljastunut yllätyksiä, joita hallitus ei osannut aluksi ottaa huomioon. Esimerkiksi lomarahoista on ollut esillä järjestöjen laskujen mukaan jo neljä erilaista versiota. Järjestöissä pelätään, että lakien valmistelu jää kiireessä niin huteralle pohjalle, ettei lakien lopullisia vaikutuksia käytännön työelämään kyetä luotettavasti arvioimaan.

Ongelmia esityksistä voi tulla myös perustuslain perusoikeussäännösten kanssa. Hallitus aikoo muun muassa puuttua järjestöjen vapaaseen sopimusoikeuteen. Hallitus korostaa, että perustuslain mukaan julkisen vallan on myös edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Jos pyrkimyksenä on vähentää työttömyyttä, saa järjestöjen neuvotteluvalta hallituksen mielestä pariksi vuodeksi väistyä.

Se vaikutus hallituksen rivakalla tahdilla on ollut, että työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelevat nyt ihan vakavissaan vaihtoehtoisista keinoista. Työnantajapuolikin on hermostunut hallituksen linjausten poukkoilusta.

Järjestöjen välisissä neuvotteluissa kulkee kaksi raidetta: lähivuosien palkkalinja ja nykyisten yksikkötyökustannusten alentaminen. Niistä palkkamaltti arvioitaisiin suhteessa tärkeimpiin kilpailijamaihin, mutta yksikkötyökustannusten aleneminen laskettaisiin absoluuttisina lukuina.

Järjestöissä on tulkittu, että hallituskaan ei enää ehdottomasti vaadi kummastakin osiosta viiden prosentin säästöjä. Riittäisi, jos yhteisvaikutus olisi lähellä kymmentä prosenttia. Neuvottelulähteiden mukaan kilpailijamaita hitaamman palkkakehityksen tavoite on helposti saavutettavissa, mutta yksikkötyökustannusten alentaminen viidellä prosentilla on ylivoimaista.

Mikäli työmarkkinajärjestöt pääsevät sovintoon keinoista, jotka hallituksenkin mielestä tepsivät riittävästi, pakkolait jäävät toteutumatta. Mutta ei niitä kokonaan tuhota. Sitten ne ovat lähes valmiina odottamassa seuraavaa kriisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat