Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä verotuskohde tarjolla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus päätti poistaa nykyisen makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveron vuoden 2017 alusta lähtien muun muassa siksi, että elintarviketeollisuus kanteli verosta EU-komissiolle.

Vero poistettiin jo ennen kuin EU ehti antaa päätöstään, ja valtiontalouteen repesi samalla yli 100 miljoonan euron vuosittainen aukko.

Makeis- ja jäätelövero ei ollut epäjohdonmukaisuudessaan kovin onnistunut vero. Se ei ollut haittavero, vaan edellinen hallitus kehitti sen saadakseen rahaa valtion kassaan. Se verotti jäätelöä mutta ei esimerkiksi jogurtteja, joissa voi olla roppakaupalla lisättyä sokeria. Vero ei myöskään koskenut keksejä, mikä johti siihen, että teollisuus kehitti makeisbrändien pohjalta runsaan keksivalikoiman.

Ylenmääräisen lisätyn sokerin verottaminen voisi toimia samoin kuin tupakkavero. Paitsi että se paikkaisi valtion rahapulaa, se voisi myös parantaa kansanterveyttä.

Nyt poistetun, epäonnistuneen veron tilalle kannattaisi vielä kerran yrittää kehittää terveysperustainen sokerivero, joka toivottavasti vähentäisi etenkin lasten ja nuorten sokerinkulutusta. Ehkä se kannustaisi elintarviketeollisuuttakin innovoimaan muuta kuin makeita keksejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat