Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indonesian soista tuli planeetan palohaava

Pääkirjoitus
 
Jyrki Jauhiainen ja Harri Vasander

Kaakkois-Aasian maastopaloista ja savusumusta on uutisoitu viime vuosikymmeninä paljon. Nyt otsikoihin ovat nousseet Indonesian laajat metsäpalot, jotka ovat usein saaneet alkunsa öljypalmuplantaasien reunoilta. Vähälle huomiolle on jäänyt, että palojen pääasiallinen aiheuttaja on kuivattujen trooppisten soiden palava turve.

Esimerkiksi Borneon ja Sumatran alavilla rannikkoseuduilla suosademetsien karike on kasautunut metrien paksuisiksi turvekerrostumiksi. Niiden hiilimääräksi on arvioitu 68,5 miljardia tonnia. Mittakaavaa tuolle luvulle antaa se, että Suomen soiden turpeessa on arvioitu olevan ”vain” 5,3 miljardia tonnia hiiltä.

Laajat, muutaman vuoden välein toistuvat maastopalot alkoivat Kaakkois-Aasiassa samaan aikaan kun alueen suomaita alettiin ottaa käyttöön. Suometsien raivaus ja kuivattaminen lisäävät turpeen paloherkkyyttä.

Viljelyyn valmistaudutaan polttamalla maapohjan pusikkoa, ja metsääkin saatetaan kielloista huolimatta raivata pelloksi polttamalla. Turvemaat sijaitsevat usein tiettömien taipaleiden takana, jonne raskas palontorjuntakalusto ei pääse.

Näyttävät palot nousevat uutisiin erityisesti El Niño -ilmiön äärivuosina, jolloin sadekausi tulee myöhään ja turpeessa oleva vesi painuu syvälle, kuten vuosina 1997, 2002, 2009 ja nyt vuonna 2015.

Kaakkois-Aasian paloista ei koidu Suomessa terveyshaittaa, mutta palokaasut ovat ilmastonmuutosta selvästi lisäävä kasvihuonekaasujen lähde. Tämän vuoden palojen on arvioitu olevan jopa vuoden 1997 suurpaloja merkittävämpi päästöjen aiheuttaja. Tuolloin Indonesian turvepaloista vapautui ilmakehään 800–2 600 miljoonaa tonnia hiiltä.

Kuivatetut trooppiset turvemaat kiihdyttävät ilmastonmuutosta muutenkin. Kuivatettujen soiden turve hajoaa kosteassa ja lämpimässä ilmastossa nopeasti. Suurimpina turvemaiden päästölähteinä ovat palmuöljyä ja akasiapuusellua tuottavat plantaasit, joista siirtyy ilmakehään vuosittain 15 tonnia hiiltä hehtaarilta.

On arvioitu, että pääasiassa Malesian ja Indonesian alueilla sijaitsevat kuivatetut turvemaat pölläyttävät taivaalle vuosittain noin 450 miljoonaa tonnia hiiltä – 190 miljoonaa tonnia tulee maastopaloista ja 260 miljoonaa tonnia hajoavasta turpeesta.

Tropiikin kuivatettujen suomaiden palot ja ilmastovaikutukset saivat ensimmäisen kerran suurta kansainvälistä näkyvyyttä Balin ilmastokokouksessa vuonna 2007.

Indonesian presidentti Joko Widodo on edeltäjänsä tavoin sanonut olevansa vakavasti huolestunut nykyisestä tilanteesta. Silti turvemaiden palot näyttävät vuosittain yllättävän sekä Indonesian että naapurimaat.

Parhaimmillaankin palontorjunnalla on kyetty suojelemaan vain suomaihin rajoittuvaa rakennettua ympäristöä. Kymmenientuhansien palopesäkkeiden sammuttaminen vaikeakulkuisessa maastossa on usein tehotonta, vaarallista ja kallista, eikä palojen määrä ole parissa vuosikymmenessä vähentynyt.

Kaakkois-Aasiassa helposti saatavilla oleva ja lähes asumaton suo houkuttelee hankkimaan laajoja maa-alueita kansainvälisesti arvokkaiden raaka-aineiden tuotantomaaksi. Näistä raaka-aineista valmistettujen tuotteiden kuluttajahintaan ei yleensä lasketa ympäristön turmeltumista tai väestön terveyden ja tulojen menetyksiä.

Vuoden 1997 suurpalojen savuhaittojen taloudellisiksi vahingoiksi on arvioitu noin 800 miljoonaa dollaria. Palojen takia kuljetukset hidastuvat, turismi vähenee ja sairaskulut kasvavat. Nyt myös suojelualueilla palaa. Yhdessä laittomien hakkuiden kanssa palot uhkaavat alueen kotoperäisiä lajeja, kuten orankeja.

Palot sammunevat tänäkin vuonna vasta, kun sadekausi viimein alkaa. Epätoivoisen palontorjuntaan investoimisen sijaan kannattaisi ehkä hakea pysyvämpiä ratkaisuja, jotka ehkäisevät palojen syttymistä. Paloherkillä alueilla teollisuuden maankäyttösuunnittelulla ja toimintatavoilla on erittäin suuri merkitys.

Kaakkois-Aasian kuivatetuilla turvemailla tuotetaan paljon palmuöljyä, jota teollisuus käyttää länsimaissa myytävissä elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa. Välillisesti Indonesian palojen aiheuttajia on myös suomalaisissa keittiöissä ja kylpyhuoneissa.

Jauhiainen on kosteikkoekologian dosentti ja Vasander suometsätieteen professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat