Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysveroale ei näy kertymässä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kehysriihessä maaliskuussa 2013 Jyrki Kataisen (kok) hallitus ilmoitti yllättäen laskevansa yhteisöveroa peräti 4,5 prosenttiyksikköä 24,5 prosentista 20:een. Samalla yritysten maksaman yhteisöveron taso painui alemmas kuin Ruotsissa.

Tuolloin laskettiin, että vuoden 2014 alusta voimaan tullut yritysveroale maksaisi staattisesti eli vähentyneinä verotuloina 900 miljoonaa euroa.

Silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kuitenkin korosti, että osa verotulojen menetyksestä korvautuisi niin sanotuilla dynaamisilla vaikutuksilla. Dynaamisilla vaikutuksilla tarkoitetaan sitä, että veron alennus lisää taloudellista toimeliaisuutta – yritykset lisäävät investointejaan, työllisyys paranee, verosuunnittelun tarve vähenee ja samalla verotulot kasvavat. Veroale maksaa siis itse itsensä.

Urpilainen arvioi, että dynaamiset vaikutukset kattaisivat 900 miljoonan veroalesta noin puolet.

Nyt vuoden 2014 verotus on valmistunut. Yhteisöveron tuotto laski paljon odotettua vähemmän. Se oli vuoteen 2013 verrattuna 249 miljoonaa euroa pienempi, eli laskua oli vain 5,4 prosenttia.

Ovatko Urpilaisen lupaamat dynaamiset vaikutukset siis toteutuneet?

Mistään laajamittaisesta yritystoiminnan ja taloudellisen toimeliaisuuden piristymisestä viime vuonna ei kuitenkaan voi puhua. Yritysten investointihalukkuus oli edelleen vähäistä, vaikka pientä piristymistä on nähtävissä. Myös työttömyys on jatkanut kasvuaan.

Yhteisöveron odotettua parempi kertymä kertoo kuitenkin siitä, että monella suomalaisella yrityksellä menee yleisestä synkkyydestä huolimatta hyvin.

Osittain odotettua pienemmän laskun syynä saattaa olla se, että yritykset harjoittivat loppuvuodesta 2013 verosuunnittelua lykkäämällä tuloutuksia vuoden 2014 puolelle, jolloin alempi yhteisöverokanta tuli voimaan.

Suomi on myös niin pieni maa, että yksittäiset yritykset pystyvät heilauttamaan verokertymää. Valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium maksoi yhteisöveroa 80 miljoonaa euroa, mikä on huomattavasti enemmän kuin 2013. Nousu selittyy sillä, että Solidium myi viime vuonna Sammon osakkeita 800 miljoonalla eurolla.

Eniten yhteisöveroa viime vuonna maksoi OP-ryhmä. Yhteenlaskettuna sen jäsenosuuspankit ja keskusyhteisö maksoivat veroja 330 miljoonaa euroa.

Yksittäisistä yhtiöistä eniten veroja maksoi peliyhtiö Supercell. Sen viime vuoden yhteisöverot olivat peräti 174 miljoonaa. Summa on yli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.

Verohallinnon tietojen mukaan yhteisövero on kehittynyt hyvin myös alkuvuonna. Tämän vuoden tammi–syyskuussa veron tuotto oli 465 miljoonaa euroa eli 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014 vastaavana jaksona.

Dynaamisten vaikutusten osuutta myönteiseen kehitykseen on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida. Vaikka investointeja olisi tehty, niiden vaikutus ei ylipäätään näy näin nopeasti yritysten tuloksissa ja työllisyydessä.

Silti sen voi jo sanoa, että uhkarohkea yhteisöveron alennus ei romahduttanut verokertymää. Toivottavasti lähivuosina nähdään myös todelliset dynaamiset vaikutukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat