Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan sai tavoittelemansa voiton, mutta hinta on kova

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkissa kesäkuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa konservatiivinen ja islamistitaustainen AK-puolue jäi vaille selvää enemmistöä, minkä vuoksi hallitusneuvotteluissa ei vaaleja seuranneiden kuukausien aikana edetty mihinkään.

Kesäkuun vaalitulos oli erityinen tappio Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille, joka näytti saaneen vakavan iskun yhä suurempaan itsevaltaisuuteen tähtääville pyrkimyksilleen.

Toisin kuitenkin kävi – takaisku jäi väliaikaiseksi. Sunnuntaina järjestetyissä uusintavaaleissa AKP sai 49,48 prosenttia äänistä ja 317 paikkaa parlamenttiin.

Tosiasiassa parlamenttivaaleissa äänestettiin Erdoğanin asemasta. Erdoğanin perustuslain rajoja koetteleva johtamisote Turkista vain vahvistuu. Hän saattaa nyt onnistua jopa tavoitteessaan muuttaa Turkin perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi. Se ei onnistu yksin AKP:n paikkamäärällä, mutta tarvittava 330 äänen enemmistö ei ole kaukana.

Tulos oli AKP:lle selvästi parempi kuin mielipidekyselyiden perusteella saattoi ennalta olettaa. Kesäkuussa puolue ylsi noin 40 prosentin kannatukseen. Nyt puolue vei ilmeisesti paikkoja etenkin äärikansallismieliseltä MHP-puolueelta.

Kurdimielinen puolue HDP menestyi sekin uusintavaaleissa heikommin kuin kesäkuussa ja pääsi hädin tuskin kymmenen prosentin äänikynnyksen yli.

Sunnuntain uusintavaaleja edelsivät levottomat viikot. Kurdien PKK-järjestön ja armeijan väliset yhteenotot kiihtyivät, mikä heikensi HDP:n asemaa, etenkin kun AKP:n riveistä vihjailtiin jatkuvasti HDP:n ja PKK:n läheisistä yhteyksistä.

Terroristijärjestö Isisiin liitetyt tuhoisat pommi-iskut kiristivät ilmapiiriä entisestään. Äänestäjien huoli turvallisuudesta sopi hyvin AKP:lle, ja puolue korosti kampanjassaan olevansa vakauden tae levottomina aikoina. Viesti viimeisteltiin pyrkimyksillä vaimentaa turkkilaismedian kriittiset äänet.

Vaalitaktiikan hintana on entistä jakautuneempi äänestäjäkunta. Turkin tärkeän strategisen aseman takia myös EU:ssa on seurattava tarkasti, miten AKP ja Erdoğan käyttävät vaaleissa saamaansa vahvaa mandaattia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat