Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan ministeri johtaa alkoholisäädösten purkua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Suomen Sanomat kiittelee hallituksen alkoholipoliittisia aikeita.

”Edellisen hallituksen teot alkoholipolitiikassa jäivät pahasti kesken. Alkoholipolitiikan kokonaisuudistus pantiin jäihin ja mainontaa kiristettiin.”

”Nyt puhaltavat raikkaammat tuulet, vaikka kolmen ässän hallitusta on moitittu arvokonservatiiviseksi. Hallitus korostaa normien ja säädösten purkamista.”

”Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) toivoo ratkaisua, jossa kyettäisiin huomioimaan terveyspolitiikan ohella elinkeinoelämän tarpeet. Tämä on paljon sanottu, sillä keskusta on vetänyt varsin tiukkaa linjaa alkoholipolitiikassa. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat olleet vapaamman linjan kannattajia jo pidempään.”

”Eri asia on, mihin hallituksella riittää aika. Tavoitteena on, että lakiuudistus olisi valmis jo helmikuussa. Tässä ajassa ei ehditä pohtia Alkon monopoliaseman purkamista eli sitä, miksi Suomessa pitää yhä olla valtion omistama viinakauppa. Sen purkaminen avaisi monta lukkoa muun muassa ravintoloissa ja pienpanimoissa, joten sitäkin on syytä jossain vaiheessa harkita.”

”Alkoholin kulutus on ollut laskussa jo kymmenkunta vuotta, eikä Suomi kuulu Euroopan märkien maiden joukkoon. Ilahduttavaa on, että myös nuorison juomatavat ovat siistiytyneet.”

Karjalainen kommentoi Kiinan ilmoitusta luopua yhden lapsen politiikasta.

”Sääntöä tehokkaammin väestönkasvua suitsii Kiinan keskiluokkaistuminen ja kaupungistuminen. Elintason noustessa lapsimäärä vähenee.”

”Kiina ei siis kahden lapsen politiikallaan uhkaa maailmaa ylikansoittumisella. Väestönkasvu keskittyy tiettyihin Afrikan maihin. Tulevaisuuden siirtolaisvirtojen ehkäisemiseksi Afrikan maat tarvitsevat tukea taloudelliseen ja sosiaaliseen kehittymiseen.”

Savon Sanomien mukaan Kiinan linjaus on ihmisoikeusnäkökulmasta oikeansuuntainen mutta riittämätön.

”Lapsenteko Kiinassa on yhä luvanvaraista. – – Kiinaa johtavassa kommunistipuolueessa yksilöiden oikeudet eivät juurikaan hetkauta puntarointia talouskasvun ja kestävän väestökehityksen välillä.”

Ilta-Sanomat toteaa, että perhepolitiikan muuttumisen syynä ei ole Kiinan kommunistisen puolueen saama vapaamielisyyskohtaus: syyt ovat väestöpoliittisia ja taloudellisia.

”Yhden lapsen linjalla jatkaen Kiina olisi ollut tulevaisuudessa helisemässä huoltosuhteen kanssa, kun kasvavaa eläkeläisväestöä kohti olisi ollut liian vähän työikäisiä.”

”Jos kahden lapsen politiikan työvoimavaikutukset jäävät toivottua pienemmiksi, Kiinan hallituksella on reservissä mahdollisuus korottaa eläkeikää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat