Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeän aikaan on hyvä parantaa näkökykyä

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Vanhan sanonnan mukaan pimeässä kaikki kissat ovat harmaita. Marraskuussa se on helppo uskoa. Valo tuo esiin erilaisuuden. Pimeää tai valoisaa, mitä me oikeastaan näemme katsoessamme? Näemmekö silmillämme vai luuloillamme?

Aamuhiljaisessa ratikassa nuori äiti näpsyttelee kännykkäänsä ja lapsi torkkuu rattaissa. Näetkö taas yhden someriippuvaisen, jonka lapsiparka ei opi edes puhumaan? Vai näetkö äidin, joka on viemässä kipeää lastaan terveyskeskukseen ja yrittää löytää hoitajan iltapäiväksi? Riittävän kovaääninen puhelinkeskustelu kertoo, että kysymys on sairastuneesta lapsesta.

Aamuäreä väärinnäkeminen on inhimillistä. Sen sijaan systemaattinen väärinnäkeminen tai näkemättömyys voi olla vahingollista. Ihminen kutistuu tai vaurioituu, jos häntä ei nähdä. Tai jos hänet nähdään vain ongelmana. Jos hän on vain yksi lisärivi työnhakijoiden suuressa joukossa tai työkyvyttömyystilastossa.

Viime vuonna 41 prosenttia eli lähes puolet suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä johtui Eläketurvakeskuksen mukaan mielenterveyssyistä. Se on yhtä kuin yli 70 000 ihmistä, enemmän kuin kaikki hämeenlinnalaiset.

Työkykyisiä on toki enemmän kuin työkyvyttömiä, mutta työkykyyn on syytä suhtautua nöyrästi. Oma elämä voi yllättää rajusti, tuoda vastoinkäymisiä, kolhuja ja surua. Työelämässä myrskyää, turvallinen muuttuu hetkessä turvattomaksi. Ihminen ei ole robotti, vaan liian raskas kuorma voi hajottaa, viedä voimat. Joka viides suomalainen kärsii jossain elämänsä vaiheessa masennuksesta.

Mielenterveys on huokoinen käsite, ja mielen sairauksien kirjo on laaja. Moni sairastuu ja moni selviytyy. Selviytymistarinoissa toistuu usein lause: ”En olisi ikinä uskonut, että minulle voi käydä näin.”

Sairaus on yksityisasia, mutta mielenterveyden säröily on paitsi yksityinen myös yhteiskunnallinen ongelma. Suuren eurooppalaisen tutkimushankkeen mukaan mielenterveysongelmien arvioidaan maksavan Euroopalle 461 miljardia euroa vuodessa. Suomessa kustannuksiksi arvioidaan 4,9 miljardia euroa vuodessa. Se on lähes viisi kertaa Suomen tähänastinen vuotuinen kehitysyhteistyöpanostus.

Työkyvyttömyyden suuret kustannukset johtuvat tutkimuksen mukaan liian varhaisesta eläköitymisestä ja tuottavuustason laskusta eli siitä, ettei ihminen jaksa tehdä töitään tuttuun tai vaadittuun tahtiin. Mielenterveyden yleisimmät häiriöt eivät ole yllätys: masennus, työuupumus ja työstressi.

Ihminen tuo työpaikalle taitonsa ja persoonallisuutensa lisäksi näkymättömiä muuttujia: yksityiselämänsä, elämäntapansa ja alttiutensa sairastua tai olla sairastumatta. Vastuu työterveydestä on jaettua vastuuta. Työelämässä ja työpaikoilla voidaan tehdä paljon työkyvyn säilyttämiseksi, häiriöiden ehkäisemiseksi ja toipuvien työkyvyn palauttamiseksi.

Sekä yksityisten että julkisten työnantajien kannattaisi laskea kunnolla työnteon virtaviivaistamisen ja tehostamisen seuraukset. On lumetehostusta kasvattaa työvoimaleikkureista selviytyneiden työkuormaa niin että sairauspoissaolot lisääntyvät tai että työn laatu alkaa pilata tuotteita ja asiakassuhteita. Työn kustannusten siirtyminen sosiaalituki- tai eläkekustannuksiksi ei ole tuottavuusloikka.

Nähdäänkö työpaikoilla, milloin ihminen alkaa mennä rikki? Sinnitteleekö työtoveri ylpeytensä ja pillerien voimalla tarvittavat työtunnit romahtaakseen kotona? Suojellaanko edelleen hyvää tarkoittavasti työtoveria, jolle alkoholi on ongelma?

”Parasta, mitä minulle saattoi tapahtua, oli varoitus ja hoitoonohjaus”, tunnusti vuosituhannen vaihteessa kollega, jolla kriisin puhjetessa omien sanojensa mukaan ”ei ollut lainkaan viinaongelmaa”.

Epäilen, ettei kaikilla työpaikoilla tartuta riittävän varhain havaittuihin työkykyongelmiin. Epäilen myös, ettei työlain ja työehtosopimusten antamaa liikkumavaraa käytetä siihen, että iän tai elämäntilanteen kuormittamien ihmisten jaksamista edistettäisiin.

Taitava johtaminen voi parantaa työkyvyn säilymistä, samoin joukkoälyn käyttö. Se ei maksa paljon. Esimies ei saa kysyä, mitä sairastat, mutta hän voi kysyä: ”Kuinka sinä jaksat?” Vastaus pitää kuunnella ja katsoa ihmistä tarkasti, jotta näkisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat