Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Berliiniin tullut suojasää?

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Maailma on taas nytkähtänyt sellaiseen asentoon, että Suomessa pitää seurata tavallistakin tarkemmin Saksan ja Venäjän suhteiden kehitystä.

Vielä on toki liian aikaista sanoa, kertooko syyskuun alussa sovittu Nordstream 2 -kaasuputkiprojekti jonkinlaisesta isommasta muutoksesta Saksan idänpolitiikassa vai vain esimerkiksi maan tekemästä uudesta analyysistä energiapolitiikassa tai halusta saada jotain myönteistä aikaan Venäjän kanssa.

Vaikka koko Nordstream 2:sta ei välittäisi, on hyvä huomioida, että pakotteet aikanaan läpi runtanneesta Saksan liittokanslerista Angela Merkelistä on syksyn aikana tullut poliittisesti kuolevainen – hänen suosionsa on selvässä laskussa pakolaiskriisin vuoksi. Vielä elokuussa puhuttiin puolitosissaan, että Merkelin pitää jatkaa tehtävässään yhtä kauan kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin omassa virassaan, koska Merkel on ainoa eurooppalainen johtaja, jota Putin pitää itsensä kanssa tasaveroisena.

Itäisessä Keski-Euroopassa hermostuttiin, kun Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom ja viisi eurooppalaista energiayhtiötä allekirjoittivat sopimuksen kahdesta uudesta putkesta Venäjältä Saksaan. Ne ovat tulossa Itämeren pohjaan Nordstreamin kahden putken viereen.

EU:n kun oli luultu pyrkivän vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta. Merenalaiset putket ovat Venäjälle strategisesti tärkeitä myös siksi, että niiden avulla voidaan välttää kaasun kuljetus länteen Ukrainan läpi.

Lännempänä taas kiinnitettiin huomiota siihen, että samaan aikaan yksi allekirjoittajista, saksalaisen Basfin tytäryhtiö Wintershall sopi Gazpromin kanssa yhteisyritysten uusista omistusjärjestelyistä. Miljardihanke piti panna viime vuonna jäihin, kun poliittinen ilmapiiri kiristyi Venäjän vallattua Krimin ja Itä-Ukrainan sota alkoi.

Onko ilmapiirissä siis tapahtunut saksalaisten silmissä muutos? Kyse on nimenomaan siitä, sillä kaasukauppa on pakotteiden ulkopuolella.

Kysymys vahvistui viime viikolla, kun Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel kävi tapaamassa Putinia. Gabriel sanoi, ettei putkihanke kuulu EU-komissiolle.

Toki muutoksia on tapahtunut. Esimerkiksi Itä-Ukrainassa sota rauhoittui samoihin aikoihin, kun putkisopimus allekirjoitettiin. Näillä asioilla ei välttämättä ole tekemistä keskenään, mutta hankalahan putkia on rakentaa sodan yltyessä ja sen jälkeen ehkä pakotteidenkin koventuessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat