Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bluffi voi olla pätevä strategia

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Rehellisyyden myyminen on toisinaan huonoa bisnestä. Esimerkkejä tästä havaitsee niin tiedonvälityksessä kuin politiikassakin. Mitä olisi niin sanottu vaihtoehtomedia, jos artikkeleiden kaikki väitteet tarkistettaisiin ennen julkaisua? Entä jos puolueet pystyisivät vaaleissa lupaamaan politiikkaa, joka todella toteutuu?

Perussuomalaisten kannatus on romahtanut eduskuntavaalien jälkeen. Puolue sai 17,7 prosentin kannatuksen. Puoli miljoonaa suomalaista halusi perussuomalaista politiikkaa. Tuoreimman HS-gallupin mukaan tästä porukasta on kadonnut puolet.

Yleisen tulkinnan mukaan kato johtuu siitä, ettei puolue ole pitänyt vaalilupauksiaan. Entä jos toteutettu politiikka olisi näkynyt jo vaaliohjelmassa?

Ei siis näin: ”Uudet euron pelastuspaketit on torjuttava.” Vaan: ”Kreikkaa on voitava auttaa kolmannella tukipaketilla.” Ei näin: ”EU-nettojäsenmaksua on tuntuvasti alennettava.” Vaan: ”EU-jäsenmaksujen nykyinen linja on säilytettävä.” Ei näin: ”Perussuomalaiset eivät hyväksy, että kilpailukykyä parannetaan Suomen ja suomalaisten taloutta kurjistavalla palkka-alella.” Vaan: ”Kustannuskilpailukykyä on voitava korjata yritysten palkkakustannuksia alentamalla.”

Ja jos tuleva osattaisiin ennakoida, rehellinen ei sanoisi vaaliohjelmassa, että ”tarvittavat leikkaukset on kohdistettava muualle kuin koulutukseen”. Jälkiviisauden makeudella voisi lauseen korjata: ”Myös koulutuksen kustannuksia on voitava pienentää”. Ja lause ”maahanmuuttopolitiikan pitää perustua kansallisen edun puolustamiseen” kaipaisi jo uutta muotoilua. ”Ratkaisu valtiontalouden kestävyysongelmiin ei ole jäädyttää tai leikata etuuksia”, luki puolueen vaaliohjelmassa. Oikeaa politiikkaa olisi ollut luvata: ”Kestävyysongelmien vuoksi etuuksien tasoon on puututtava.”

Perussuomalaisten alamäkeä pohtivilla tuntuu olevan perisuomalainen moraalikäsitys: ei saa juksata. Mutta moniko olisi tällaista jälkiviisauden avulla rakennettua rehtiohjelmaa tukenut? Mitä puolue olisi saanut? Olisiko se nyt hallituksessa, joka on puoluejohdon mielestä – varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pois lukien – oikea paikka vaikuttaa?

Politiikka ei ole moraalin tai kuluttajansuojan synonyymi. Lupaamalla reilusti enemmän kuin mitä todellisuus sietää perussuomalaiset pelasivat korttinsa oikein. Sama pätee vaihtoehtomediaan.

Bluffi on pokerissakin joskus toimiva strategia. Lukijat ja äänestäjät hankitaan ennen kuin katsotaan kortit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat