Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Horisontissa näkyy ikääntyvä Suomi – nuorten määrä putoaa alimmilleen sataan vuoteen

Suomen väestöennusteen pitäisi herättää maahanmuuttoa kritisoivat. Syntyvyys ei pysty paikkaamaan väestön ikääntymistä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun kansantalouden tulevaisuutta ja sen uhkia pohditaan, muutamia taustaoletuksia pidetään lähes itsestäänselvyyksinä. Yksi tällainen oletus on väestöennuste. Sen varaan rakentaminen on hieman kummallista, sillä tämäkin ennuste on tavannut mennä vinoon. Kaiken lisäksi väestöennusteeseenkin pitäisi suhtautua siten, että sen sisältämiin oletuksiin päädytään, jos mikään tekijä ei muutu eikä mitään muuteta. Ja asioilla on ollut tapana muuttua.

Tilastokeskus julkisti viime viikolla tuoreimman väestöennusteensa. Sen mukaan Suomessa on vuonna 2030 enää 882 000 alle 15-vuotiasta. Näin vähän nuoria oli edellisen kerran vuonna 1894.

Nuorten määrä jatkaa laskuaan vuoden 2030 jälkeen. Sama murheellinen kehitys näkyy työikäisten määrässä. Vuonna 2009 työikäistä väestöä oli 3,55 miljoonaa. Tuon vuoden jälkeen määrä on jo laskenut 70 000:llä.

Kun nyt keskustellaan julkisen talouden tasapainottamisesta, monelta unohtuu suuri taustakuva: väestöennusteesta näkyvä ikääntyminen ja huoltosuhteen heikentyminen. Säästöjä ja rakenteellisia muutoksia tarkastellaan toisinaan ”tulevaisuudettomasti” – niiden mieltä tai mielettömyyttä arvioidaan aivan kuin ratkaisuja tehtäisiin vain tätä hetkeä ja nykyisiä budjettitarpeita varten.

Tilastokeskuksen väestöennuste kertoo karusti, että yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee nykyisestä 19,9 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2060 yli 65-vuotiaita on jo lähes 30 prosenttia väestöstä. Väestöllinen huoltosuhde muuttuu siten, että vuonna 2032 jokaista sataa työikäistä kohden on 70 lasta ja eläkeläistä. Vuonna 2060 heitä on jo 76.

Väestöennusteet ovat osuneet aina vähän harhaan. Niitä tehdään nykyisen tiedon valossa, ja havainnot syntyvyydestä, kuolleisuudesta ja muuttoliikkeestä tulevat menneisyydestä.

Ennusteet ovat haksahtaneet muun muassa siten, että ne ovat olettaneet ihmisten eliniän kasvun alakanttiin. Ennusteen laatimisen jälkeen lääketiede ja ihmisten muuttuneet elintavat ovat pidentäneet ihmisten elämää odotuksia enemmän.

Jälkiviisas havaitsee vanhoista ennusteista, että ne ovat arvioineet huoltosuhteen heikentymisen liian vähäiseksi. Jos Tilastokeskuksen tuorein väestöennuste osuu samalla tavalla harhaan, tulevaisuuden huoltosuhde voi olla nykyistä oletusta huonompikin.

Väestöennusteesta menee viesti myös niille, jotka kovimmin ja ehdottomimmin kritisoivat maahanmuuttoa. Syntyvyys ei pysty paikkaamaan väestön ikääntymistä. Työvoimaa tarvitaan ulkomailta lisää. Eläkeyhtiö Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander kirjoitti pari kuukautta sitten Ilmarisen blogissa, että väestöennusteiden murheellinen kuva voi muuttua pakolaisten vuoksi. Tilastokeskuksen ennusteessa oletetaan, että Suomi saisi muuttovoittoa ulkomailta tänä vuonna 14 000 henkilöä ja siitä eteenpäin 17 000. Lukemat ylittynevät.

Väestöennusteiden ”virhemarginaali” on toisaalta lohdullinen. Ennusteet eivät onneksi toteudu vääjäämättä. Väestöennuste on nyt näyttänyt, mihin päädytään, jos väestönkehitys jatkuu nykyisellään – jos mitään ei tehdä. Kun kuva selvästikään ei ole miellyttävä, politiikan tehtävä on pitää huoli, että tehdään jotain. Esimerkiksi pakolaisten kansantaloudellinen merkitys nousee miinukselta plusmerkkiseksi, jos pakolaiset pystytään kotouttamaan ja työllistämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat