Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aukiolon vapauttaminen helpottaa kuluttajan elämää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta alkoi tiistaina käsitellä hallituksen esitystä vähittäiskauppojen, partureiden ja kampaamojen aukiolon vapauttamisesta. Esitys on osa Juha Sipilän (kesk) hallituksen käynnistämiä normienpurkutalkoita.

Vuodenkierrossa eletään näinä viikkoina aikaa, jolloin aukiolojen vapautuminen näkyisi selvimmin. Viime lauantaina oli pyhäinpäivä, ja kaupat olivat kiinni pieniä myymälöitä ja huoltoasemia lukuun ottamatta.

Ensi sunnuntaina on isänpäivä, jolloin moni saattaa taas nykiä kaupan ovea turhaan. Eikä itsenäisyyspäiväänkään enää monta viikkoa ole.

Itsenäisyyspäivä Presidentinlinnan juhlavastaanottoineen olisi helsinkiläisille kampaamoille sesonkiaikaa, mutta nykyisin vaaditaan poikkeuslupa, joka maksaa pari sataa euroa.

Tähän joulunaluskauteen eivät vapaat aukiolot vielä ehdi. Hallituksen esityksessä sanotaan hivenen epämääräisesti, että lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Todennäköisesti lain voimaantulo menee ensi vuoden puolelle.

Suomessa kauppojen aukioloa on vapautettu vähitellen 1960-luvulta lähtien. Suomen naapurimaissa, kuten Ruotsissa ja Virossa, kaupat saavat olla auki vapaasti. EU:n säännökset eivät mainitse kauppojen aukiolosta mitään.

Kauppojen aukiolon vapauttaminen on herättänyt myös vastustusta. Kriittisesti asiaan suhtautuvat kaupan myyjiä edustava SAK:lainen Palvelualojen ammattiliitto Pam ja R-kioskit. Niiden perustelut ovat osittain samat. Kumpikin pelkää, että varsinkin syrjäseuduilla kauppoja ja kioskeja lopetetaan lisää, kun pieniltä kaupoilta ja kioskeilta viedään niiden kilpailuvaltti: vapaammat aukioloajat. Pam epäilee myös muutoksen työllisyysvaikutuksia.

Työ- ja elinkeinoministeriön perusteluissakaan ei luvata, että uudistus lisäisi kaupan alan työpaikkoja. Se saattaisi kuitenkin vähentää irtisanomisten tarvetta ja tarjota lisätunteja nykyisille työntekijöille.

Kuluttajan näkökulmasta uudistus on tervetullut. Enää ei tarvitse varmistaa kalenterista, onko lähikauppa auki vai ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat