Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastolupaukset herättävät toiveita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tähtäävään Pariisin ilmastokokoukseen on vajaa kuukausi aikaa. Meneillään on vaihe, jossa osanottajamaat kertovat sopimusneuvottelujen pohjaksi, millaisiin päästövähennyksiin ne voisivat sitoutua vuoden 2020 jälkeen.

Periaatteessa näiden kansallisten panosten ilmoittamisen takarajana oli lokakuun alku. Siihen mennessä ei näyttänyt kovin hyvältä: vasta 74 maata 194:stä oli kertonut takarajaan tultaessa omat lupauksensa.

Kuluneen kuukauden aikana on kuitenkin tapahtunut paljon, ja nyt kattavuus on parantunut. Kaikkiaan 155 maata on kertonut kansalliset tavoitteensa. Kyseiset maat vastaavat noin 90 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Mukana ovat myös Kiina ja Yhdysvallat. Euroopan unioni on luvannut vähentää päästöjään 40  prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

YK:n ilmastokokouksen pääsihteerin Christiana Figueresin mukaan tämäntapainen alhaalta ylöspäin kulkeva ilmastodiplomatia on tehnyt Pariisin kokouksen lähtötilanteesta paremman kuin etukäteen odotettiin. Etenemistapa on hedelmällisempi kuin se, että maat saavat ylhäältä annettuja velvoitteita, jotka voivat maistua sanelulta.

Ilmastosopimuksen sihteeristö arvioi, että jos kaikki tähänastiset kansalliset panokset toteutuisivat, maapallon keskilämpötila nousisi esiteolliseen aikaan verrattuna 2,7 astetta vuoteen 2100 mennessä. Pessimistisimmissä ennusteissa on puhuttu neljästä tai viidestä asteesta.

Maiden lupauksilla ei vielä päästä kansainvälisen ilmastopolitiikan viralliseen tavoitteeseen eli siihen, että keskilämpötilan nousu rajoitettaisiin kahteen asteeseen. Lämpötilan nousu on nyt noin 0,8 astetta.

Pariisin ilmastokokousta edeltänyt, joulukuussa 2009 pidetty Kööpenhaminan ilmastokokous päättyi epäonnistumiseen. Nyt tavoitteena on tehdä vuoden 2020 jälkeiselle ajalle oikeudellisesti sitova sopimus, jossa sovittaisiin kahden asteen tavoitteeseen pääsystä ja jossa tehtäisiin säännöllisin väliajoin arviointeja siitä, ollaanko yhä oikealla uralla. Tavoite on erittäin kunnianhimoinen esimerkiksi oikeudellisessa sitovuudessaan.

Kööpenhaminan huonoista kokemuksista on vain kuusi vuotta, joten pessimismille on sijansa. Toisaalta paljon on tapahtunut Kööpenhaminan kokouksen jälkeen. Tiedeyhteisön todistusaineisto ihmisen osuudesta ilmastonmuutokseen on entistä vakuuttavampaa. Viime vuosina yleistyneet äärimmäiset sääilmiöt ovat havahduttaneet poliitikkojen lisäksi myös yritykset. Maapallon keskilämpötilan nousu voi tulevaisuudessa sysätä liikkeelle uusia kansainvaelluksia, tuhota rakennettua omaisuutta ja uhata ruuan ja veden saantia – eli vaikuttaa poliittiseen vakauteen.

Myös ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä teknologia on mennyt eteenpäin ja samalla halventunut.

Pariisin kokouksen lopputulos voi olla kiinni siitä, kuka suostuu maksamaan riskien minimoinnin. Kööpenhaminassa teollisuusmaat lupasivat auttaa kehitysmaita 100 miljardin dollarin ilmastorahoituksella vuoteen 2020 mennessä.

Suomessa ilmastorahoitus on osa kehitysrahoitusta, joka on hallituksen leikkauslistalla. Vastaavia budjettipaineita on muuallakin. Osa kehitysmaista ei myöskään mielellään hyväksyisi lainajärjestelyjä ja yksityistä rahaa osaksi ilmastorahoitusta.

Olisi sääli, jos rahoituskysymys olisi se kompastuskivi, johon Pariisin sopimus kaatuu. Sopimus on myös turhan helppo kaataa rahoitukseen, jos jokin osapuoli niin päättäisi haluta. Niin teollisuusmailta kuin kehitysmailtakin vaaditaan nyt kaukonäköisyyttä ja kompromissihalua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat