Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsastusvälin pidentämistä kannattaa harkita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi yllätti katsastusalan ehdottamalla, että säännöllisesti huolletut ja huolto-ohjelmaa noudattavat autot voitaisiin vapauttaa katsastusvelvollisuudesta. Ehdotus ei sinänsä ole yllätys: Suomessa on menossa norminpurkutalkoot, korjaamoiden ja katsastusasemien yhteistyö on kaiken aikaa tiivistynyt ja autoilijat nurisevat katsastushinnoista – hintoja pidetään kovin suurina toimenpiteeseen suhteutettuna.

Trafin ehdotus kannattaa ottaa vielä vain sysäyksenä, jolla halutaan keventää katsastusjärjestelmää. Ehdotukseen sisältyy monia ongelmia.

Ensimmäinen ehdotuksen ongelma on se, miten autoilija pakotetaan korjaamaan huollossa havaitut viat. Vastuullinen autoilija ne tietysti korjaakin, mutta kaikki eivät ehkä kiirehdi korjausta, ja joku voi jättää sen tekemättäkin. Tarvittaisiin siis kattava seuranta, josta Trafi näkisi huollossa käyneet, huolto-ohjelmat, havaitut viat ja jälkikorjaukset.

Lisäksi autoilija voidaan velvoittaa katsastuttamaan auton, mutta ainakaan toistaiseksi huoltamista ei voida vaatia.

Esityksen yksi ongelma on, että autokorjaamot eivät ole olleet kovin kiinnostuneita siirtymään katsastuspuolelle. Yhteistyötä katsastusasemien kanssa kyllä tehdään, mutta uuden lain sallima katsastus omissa tiloissa ei ole suuresti innostanut. Puolitoista vuotta sitten korjaamoilta kysyttiin, moniko haluaa ottaa tiloihinsa katsastusta. Kolme neljästä sanoi kiitos ei.

Suomessa henkilöautot on katsastettava ensimmäisen kerran kolmantena vuotena käyttöönotosta. Sitten tulee vapaavuosi, jonka jälkeen alkavat jokavuotiset katsastukset. Tahti on tiheämpi kuin EU:n säännöt vaativat. EU-sääntöjen mukaan auton voisi katsastaa ensimmäisen kerran neljäntenä vuotena käyttöönotosta ja sen jälkeen joka toinen vuosi. Näin menetelläänkin monessa Euroopan maassa.

Ehkä Trafin ajatus kannattaa ottaa ”suojanokituksena”. Jos keskustelu viriää, se voi johtaa katsastusvälin harventamiseen, mikä voisi olla Suomessakin paikallaan. Autot ovat entistä turvallisempia, eivätkä tekniset viat ole merkittävä syy liikenneonnettomuuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat