Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustassa velloo aatteellinen ahdistus

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Keskusta on erikoinen puolue. Se sai kevään eduskuntavaaleissa suurvoiton ja johtaa nyt maan hallitusta. Se on edelleen kannatuskyselyiden ykkösenä. Silti puolueessa tuntuu vallitsevan melkoinen ahdistus.

Tällainen kuva ainakin syntyy, kun lukee keskustan Suomenmaa-lehteä. Leikkauksista johtuvasta aatteellisesta kipuilusta kertoo se, että viime päivinä lehden lähes joka jutussa mainitaan puolueen ideologinen kantaisä Santeri Alkio.

Abdirahim ”Husu” Hussein (kesk) uskoo, että Alkio haluaisi muistuttaa nykypäivän keskustalaisia ”köyhän asiasta” eli ”niistä arvoista, joille puolue on rakennettu”. Katja Asikaisen (kesk) mukaan Juha Sipilän (kesk) hallitus on asettanut talouden kaiken muun yläpuolelle, eivätkä sen politiikassa näy keskustalle tärkeät hyvinvointi- ja sivistysarvot tai eriarvoisuuden torjuminen. ”Keskustan johtaman oikeistohallituksen hallitusohjelma on alkiolaisen ihmisyysaatteen hautaus.”

Keskiviikkona keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen puolusti Suomenmaassa hallituksen politiikkaa – vetoamalla hänkin Santeri Alkioon. Vanhasen mukaan Alkio kauhistelisi ”maamme velkaantumista kansainväliselle finanssikapitaalille”.

”Ei tämän velan kanssa eläminen voi olla mikään keskustalainen oppi”, Vanhanen sanoi. Mutta mikä on se ”keskustalainen oppi”?

Maalaisliittona vuonna 1906 perustettu keskusta on agraaripuolue, joka on pystynyt säilymään merkittävänä poliittisena voimana elinkeinorakenteen muutoksesta huolimatta. Esimerkiksi keskustan ruotsalainen sisarpuolue Centerpartiet on painunut marginaaliin.

Keskusta korostaa olevansa arvopuolue. Periaateohjelman ensimmäisellä sivulla siteerataan – tietysti – Santeri Alkiota: ”Ihmisyys ja sen kehitystarve on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistamisen pohjaksi.”

Kun keskusta kokoontuu puoluekokoukseensa valitsemaan puolueen johtoa, ihmisyyden kehitystarpeet jäävät sivuun. Puolue valitsee johtajansa puhtaasti sen perusteella, kenen johdolla puoluekokousväki uskoo todennäköisimmin voittavansa vaalit. Keskusta on arvopuolue, mutta sen keskeisin arvo on valta.

Keskusta onkin suuri paradoksi.

Se on pragmaattinen valtionhoitajapuolue. Samalla se puhuu arvoista ja historiallisesta perinnöstään enemmän kuin mikään muu puolue.

Seppo Kääriäinen (kesk) pohti keskustan ”syväidentiteettiä” vuonna 2002 julkaistussa väitöskirjassaan. Keskustan erityislaatuisuus kumpuaa Kääriäisen mukaan siitä, että puolueella on neljä kilpailevaa poliittis-ideologista perinnettä. Ne juontavat juurensa maalaisliiton alkuvaiheeseen mutta vaikuttavat edelleen.

”Alkiolaisuus” on niistä tunnetuin. Sillä tarkoitetaan maailman parantamisen traditiota. Kääriäinen kutsuu sitä ”idealistiseksi ideologisuudeksi”.

Samaan aikaan Santeri Alkion kanssa maalaisliiton johdossa vaikutti Kyösti Kallio. ”Kalliolaisuus” korostaa hallitusvastuuta sekä pragmaattista ja kompromissihakuista yhteistyöpolitiikkaa.

”Sunilalaisuus” korosti maatalouspoliittista edunvalvontaa. ”Pykäläisyyteen” puolestaan kuului herraviha ja yhteiskunnan eliitin toimien kritiikki. Pykäläisyyden perinne eriytyi ensin SMP:hen ja sitten perussuomalaisiin.

Syväidentiteetti tarkoittaa Kääriäisen mukaan puolueen ihmisten mielissä vakiintunutta kulttuurista tietoa ja odotusrakennetta sen suhteen, miten ihmiset kokevat puolueyhteisönsä, sen pyhät asiat ja päämäärät suhteessa toisiin puolueisiin ja yhteiskuntaan.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään puolueen historiasta ja perinnetietoisuudesta, vaan syväidentiteetti on tärkeä päivittäisen politiikanteon työväline. Puoluejohto käyttää perinteestä kumpuavaa retoriikkaa perustellessaan hankalia päätöksiä jäsenistölleen. Toisaalta se toimii myös toiseen suuntaan. Suomenmaan täyttyminen Santeri Alkiolla kertoo siitä, että jäsenistö käyttää syväidentiteettiä vastavuoroisesti hallituspolitiikan kritisoimiseen.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko kirjoitti viime viikolla Suomenmaahan kolumnin otsikolla ”Aate, arvot ja tulevaisuus”. Santeri Alkio mainittiin.

Heti perään pääministeri Juha Sipilä kirjoitti kolumnin otsikolla ”Arvot, aatteet ja asiat”.

Sipilä korosti keskustan historiallista perinnettä maltillisena ja yhteiskunnallisia vastakkainasetteluja sovittelevana voimana. Se oli puhdasta kalliolaisuutta. Alkiota hän ei maininnut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat