Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa ihmiskunnan vaihtoehdoista on kylmääviä

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Brasilialainen biotaiteilija Eduardo Kac halusi vuonna 2000 luoda uudenlaisen taideteoksen: vihreänä hohtavan kaniinin.

Ranskalaisen laboratorion kemistit toteuttivat Kacin toiveen. He ottivat tavallisen valkoisen kaniinin alkion ja lisäsivät sen dna:han geenin, joka lainattiin vihreänä sädehtivältä maneetilta. Ja voilà, näin syntyi hehkuva Alba-kaniini.

Albasta kertoo historioitsija Yuval Noah Harari suurta huomiota herättäneessä teoksessaan Sapiens. A Brief History of Mankind. Liki 30 kielelle, muun muassa ruotsiksi, käännetty populaari teos käsittelee ihmiskunnan lyhyen historian eli runsaat 70 000 vuotta hiukan yli 400 sivussa, koukuttavasti.

Otin Sapiensin iltalukemiseksi toivoen isompaa kuvaa: miten suurten mullistusten äärellä oikeastaan elämme tässä internet-ajassamme, uusien kansainvaellusten ja kaikkien ympäristöhaasteiden ja väestöräjähdyksen keskellä – menneeseen suhteutettuna.

Ajattelin, varmaan naiivisti, että olomme ovat paremmat kuin vaikka kivikaudella: lapsikuolleisuus vähenee, lääketiede kehittyy ja Telluksen pelastamiseksi tehdään hyviä tekoja.

Luettuani kirjan en ole asioiden tilasta enää varma. Harari on esimerkiksi sitä mieltä, että ihminen ei kesyttänyt vehnää vaan vehnä ihmisen. Ja että sapiens-lajin menestys perustuu kykyyn kehittää yhdistäviä tarinoita. Uskonto, raha ja hyvinvointiyhteiskunta ovat tällaisia tarinoita.

Pitäisikö siis palata metsästäjä-keräilijäksi? Ehkei sentään, ainakaan vielä.

Ihmiskunnan tulevaisuus kyllä askarruttaa entistäkin enemmän. Hararin mukaan tärkein kysymyksemme juuri nyt on tämä: mitä haluamme olla? Osa vaihtoehdoista on kylmääviä.

Kirjan viimeinen luku on nimeltään Homo sapiensin loppu.

Neljä miljardia vuotta kestänyt evoluutio luonnonvalintaperiaatteineen on Hararin mukaan tulossa tiensä päähän: 2000-luvun Homo sapiens askartelee perimänsä parissa alati kehittyvin teknologisin työkaluin, eikä kukaan tiedä, mitä siitä seuraa. Esimerkit ovat yhtä aikaa kiehtovia ja levottomuutta herättäviä. Geneettinen tietokoneohjelmointi, robotit ja kyborgit ovat jo täällä.

Sapiens ja neandertalilainen olivat samaa lajia, ihmisiä.

Entä jos lähitulevaisuudessa ohjat ottaakin meitä fiksumpi tekoäly?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat