Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-alueista syntyi hallituskriisi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Siitä ei ole kuin viisi kuukautta, kun kolmen hallituspuolueen puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) kehuivat kilvan toisiaan ja hallituksen hyvää henkeä.

Torstaina luottamus oli muisto vain, kun keskustan ja kokoomuksen välille puhkesi täysi sota sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) aluejaosta. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti ykskantaan keskustan haluavan manner-Suomeen 18 itsehallintoaluetta, mikä tarkoittaa, että aluejako tehtäisiin nykyisten maakuntien pohjalta.

Kyseessä oli Sipilän ”ota tai jätä” -tarjous, jota kokoomus ei ollut valmis hyväksymään. Niinpä torstaina tuloksena oli hallituskriisi, joka saattaa johtaa kokoomuksen lähtöön hallituksesta ja myös ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Kokoomus pyysi Sipilältä lisäaikaa lauantaihin, mutta sitä se ei saanut. Sipilä ilmoitti torstaina illalla, että asiasta neuvotellaan läpi yön. Jos ratkaisua ei synny, on ”hyvin todennäköistä”, että hän kävelee presidentin luo jättämään hallituksensa eronpyynnön. Sipilä kertoi haluavansa olla varma siitä, että hänen hallituksensa kykenee myös toimeenpanemaan sote-uudistuksen – torstaina hän selvästi tätä epäili.

Sipilä teki selväksi, että keskustan tavoitteena on tehdä laaja aluehallinnon uudistus, ei pelkkää sote-uudistusta. Hänkin tunnusti, että soten kannalta sopivan aluemäärän pitäisi olla pienempi kuin 18. Kokoomus katsoo asiaa soten näkökulmasta ja on kannattanut aluejakoa, jossa maa olisi jaettu viiteen suuralueeseen. Niiden keskipisteinä olisivat yliopistolliset keskussairaalat. Viisi aluetta sopisivat soteen, mutta aluehallintouudistuksen kannalta niistä tulisi melkoisia mammutteja.

Kokoomus ei ole innostunut aluehallinnon kytkemisestä soteen, koska – kuten nyt nähdään – se lisää päätöksenteon vaikeutta ja siirtää päähuomion pois sotesta.

Liian monta aluetta pirstoo asiantuntijoiden mielestä Suomen yksiköihin, joilla kaikilla ei ole riittävää taloudellista kantokykyä eikä väestöpohjaa. Sotella hallitus tavoittelee kolmen miljardin euron säästöjä. Jos alueita on paljon, niille tulee väistämättä päällekkäisyyksiä – joiden karsiminen on ollut yksi sote-uudistuksen tavoitteista.

Sinänsä Sipilän hallitus etenee oikeassa järjestyksessä, kun se päättää ensin alueiden määrästä: vasta sen jälkeen voi alkaa tehdä päätöksiä esimerkiksi siitä, miten alueet keräävät rahoituksensa ja millainen hallintomalli niille rakennetaan.

Silti on käsittämätöntä, että jo aluejaosta kehkeytyy näin suuri kysymys. Etenkin kun pääministerin pitäisi pyrkiä sovittelemaan hallituksen kiistoja, ei kärjistämään niitä liialla ehdottomuudella.

Suomi on poikkeuksellisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Sipilän hallitus on lähtenyt kunnianhimoisesti ajamaan rakenteellisia uudistuksia, joita edellinen hallitus ei pystynyt tekemään. Jos hallitus nyt kaatuu, uudistusten tekeminen joudutaan jälleen aloittamaan alusta.

Sipilän jyrkkyyttä selittänee keskustan sisäinen eripura. Monelle puolueen maakuntavaikuttajalle on vaikea hyväksyä maakuntakartan karsimista. Asiaa pitäisi katsoa kuitenkin koko maan ja myös suurten kaupunkien näkökulmasta.

Johtuen ehkä Sipilän poliittisesta kokemattomuudesta hän on tiukalla linjallaan maalannut itsensä nurkkaan. Hallituksen jatkaminen edellyttää, että joko keskusta tai kokoomus antaa periksi ja kokee samalla pahan poliittisen nöyryytyksen.

Politiikan perusopin mukaan pistevoitto on usein parempi kuin selätys. Nöyryytetyn kumppanin kanssa on vaikea tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat