Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä ihmeen pakkolait?

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Hallitukselta odotellaan ensi viikolla tarkempia esityksiä niin sanotuista pakkolaeista. Lainsäädäntötyö on osoittautunut kimurantimmaksi kuin pääministeri Juha Sipilä (kesk) kenties oletti. Työelämän lait eivät ole aiemminkaan olleet keskustapoliitikkojen kotikenttää.

Toimitukseen tulee säännöllisesti sähköpostitse ihmettelyä, mitä oikein tarkoitetaan, kun puhutaan pakkolaeista. Eikö kaikki lainsäädäntö ole lähtökohtaisesti pakottavaa?

Pakkolaki on vakiintunut tämän hetken kielenkäytössä tarkoittamaan niitä hallituksen esityksiä, joilla hallitus aikoo palkansaajan näkökulmasta heikentää työsuhteen ehtoja. Samaan aikaan työmarkkinajärjestöt yrittävät löytää sovun keinoista, joilla korvattaisiin pakkolait.

Pakkolaki on myös uutiskieltä, jolla pyritään kuvaamaan tiiviisti, mistä oikein on kysymys. Sipilä on termiin osin itse syypää, kun hän kertoi syyskuussa, että hallitus aikoo puuttua työsuhteen ehtoihin ”pakottavalla lainsäädännöllä”.

Työelämän laeissa on kyllä ”pakottavaa lainsäädäntöä” jo nykyisin, mutta ne lait on tarkoitettu työntekijöiden vähimmäisoikeuksien turvaamiseksi. Työntekijää pidetään työsopimuksissa lähtökohtaisesti heikompana osapuolena.

Hallitus on – tiettävästi ensi kertaa Suomen siviilioikeuden historiassa – asettamassa joillekin työsuhteen ehdoille rajat, joita ei voi liittojen välisissä työehtosopimuksissa ylittää. Hallitus aikoo esimerkiksi rajoittaa vuosiloman pituutta.

Palkansaajajärjestöt ovat olleet pöyristyneitä porvarihallituksen uhkavaatimuksesta, koska se puuttuu perustuslaissa turvattuihin oikeuksiin, kuten yhdistymisvapauteen. Yhdistymisvapaus on mainittu monissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, jotka Suomikin on allekirjoittanut ja ratifioinut, esimerkiksi Euroopan unionin peruskirjassa.

Kuten työoikeuden ja kansainvälisen yksityisoikeuden professori Ulla Liukkunen Helsingin yliopistosta kirjoittaa: ”Suomi on kansainvälisissä ihmisoikeusvelvoitteissaan sitoutunut turvaamaan oikeuden työehtosopimusneuvotteluihin ja kollektiiviseen työehdoista sopimiseen.” (HS 11.9.)

Tästä siis puhumme, kun puhumme pakkolaeista. Hallitus yrittää vielä välttää mahdolliset perustuslailliset ongelmat säätämällä lait määräaikaisina, mutta ainahan määräaikaisen lain voimassaoloa voi tarpeen vaatiessa jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat