Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kielen opiskelun merkitys on kirkastunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään perjantaina vietetään ruotsalaisuuden päivää, Svenska dagenia, joka juhlistaa Suomen ruotsinkielistä kulttuuria. Suomenruotsalaisille päivä symboloi oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa, mutta päivän voi nähdä vielä laajemmin kaksikielisen Suomen merkkipäivänä.

Suomen virallinen kaksikielisyys on periaatteena laajasti hyväksytty – valtaosa suomalaisista tuntuu ottavan sen itsestäänselvyytenä. Aina ei nähdä, että kaksikielisyys vaatii vaalimista. Suomalaiset eivät myöskään arvosta kaksikielisyyden käytännön toteutusta läheskään yhtä paljon kuin itse ajatusta tasa-arvoisista kansalliskielistä. Päällimmäisenä hiertää ruotsin kielen opiskelun pakollisuus.

Siksi olikin hyvä, että eduskunta sai viime kaudella käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin ruotsin kielen muuttamista valinnaiseksi oppiaineeksi kouluissa.

Ruotsin asema on ollut kansalaiskeskustelun kestoaiheita, ja kansalaisaloitteen myötä asialle tuli käsittelykanava. Samalla päästiin mittaamaan, mikä on ilmapiiri ja muutoshalukkuus.

Aloite kaatui eduskunnassa, ei edes täpärästi vaan selvin numeroin. Kansalaisaloite käytännössä vahvisti käsitystä kaksikielisestä Suomesta.

Keskustelu ei kuitenkaan ole ohi. Nykyisen hallituksen ohjelmassa ruotsin asemaa ei erityisemmin uhata, vaikka Rkp poikkeuksellisesti ei ole mukana hallituksessa ja kansalaisaloitetta tukeneet perussuomalaiset ovat.

Hallituksen tuleviin hankkeisiin on kirjattu alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta. Ruotsin valinnaisuutta silläkin tarkoitetaan.

Olisi parempi miettiä kielten opetusta kokonaisuutena kuin nostaa ruotsi syntipukiksi sille, että suomalaiset eivät opiskele vieraita kieliä tarpeeksi. On hyvä, että tuntijakomuutoksessa ruotsin aloitus siirrettiin peruskoulun kuudennelle luokalle nykyisen seitsemännen sijaan.

Aloittaa voisi aikaisemminkin. Viime vuodet ovat näyttäneet, että Suomen yhteys Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin on vain vahvistunut, ja tämän yhteyden ylläpitämisessä kielen opiskelu on avainasemassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat