Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamuspulasta jää aina ikävä jälki

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten aluejaosta puhjennutta hallituskriisiä puitiin puolueiden kesken perjantainakin pitkälle iltaan. Kiista oli edennyt jo siihen vaiheeseen, että enää ei puhuttu vain alueiden lukumäärästä.

Nyt puheenaiheena oli oleellisempi kysymys: luottamus kolmen hallituspuolueen – keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen – välillä. Kyse näytti olevan etenkin siitä, että keskusta ei luota enää kokoomukseen päätöksentekijänä.

Luottamuspula alkoi näyttäytyä jo torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa olevansa huolissaan siitä, johtaako hän hallitusta, joka kykenee viemään asiat päätöksistä myös toimeenpanoon.

Perjantaina äänenpainot kovenivat median saamissa nimettömissä kommenteissa ja myös nimellä kirjoitetuissa sosiaalisen median kommenteissa. Keskustalaiset syyttivät kokoomusta ”vedätyksestä”, vuodoista ja myös siitä, että puolue ei pidä sovitusta kiinni. Kokoomus puolestaan leimasi keskustan ajaman 18 itsehallintoalueen mallin silkaksi valtapolitiikaksi.

Keskustan ja kokoomuksen välille syntyi epäluottamus jo viime hallituskauden sote-neuvotteluissa. Tuolloin ratkaisua sorvattiin viime vaiheissa kaikkien puolueiden yhteisessä parlamentaarisessa sote-ryhmässä.

Tuolloin keskustan riveistä tuskasteltiin, että kokoomus ei aina pystynyt kertomaan, mitä mieltä se oli, ja puolue myös häilyi kannoissaan. Kokoomus jäi parlamentaarisessa ryhmässä monesti yksin tavoitteineen. Viime kauden sote-ratkaisu kaatui lopulta eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Sote-ratkaisussa maakuntiin on jaossa rahaa ja valtaa. Keskusta pitää kiinni maakuntien Suomesta eli nykyisistä 18 maakunnasta, jotka muuttuisivat uudistuksessa itsehallintoalueiksi eli omiksi juridisiksi yksiköikseen, joille tulisi vaaleilla valitut päättäjät.

Niille siirrettäisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, nyt ely-keskusten hoidossa olevat alueelliset elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasiat sekä maakuntien liittojen tehtävät. Keskusta on väläyttänyt myös peruskoulun jälkeisen ammatillisen koulutuksen siirtämistä kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.

Keskustan aluehallinnon erikoismies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen kirjoitti lokakuun lopussa Keskisuomalaisessa (29.10.), että tällainen hallinnon kokoaminen merkitsisi valtavaa byrokratian purkamista, alueellisten hallinto-organisaatioiden supistumista yhteen viidennekseen sekä maakuntien puhevallan kasvamista. Viimeksi mainittu lienee keskustalle tärkeämpää kuin kokoomukselle, joka on enemmän keskuskaupunkien kuin maakuntien puolue.

Kokoomus näyttää hämmästyneen siitä, miten tiiviisti keskusta liitti aluehallinnon mukaan ratkaisuun, jonka piti kokoomuksen mielestä koskea vain sotea.

Jos aluejako tehtäisiin terveydenhuollon näkökulmasta, Suomi pitäisi jakaa väestöpohjaltaan ja taloudelliselta kantokyvyltään riittävän suuriin alueisiin. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on puhunut korkeintaan 12 alueesta, ihanteellisimmillaan 4–5 alueesta.

Aluepäätös on kauaskantoinen, sillä se siirtää valtaa uudelle väliportaan hallinnolle. Viime kevään hallitusneuvotteluissa aluehallinnon remontista olisi kuitenkin pitänyt sopia selkeämmin. Se olisi voinut estää kansalaisten kannalta hyvin hämmentävän hallituskriisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat